O Míša dortu se říká, že je buď českou verzí amerického cheesecaku nebo dezertem inspirovaným stejnojmenným nanukem, který je v Čechách oblíbený již přes 60 let. Jestli jsme si dříve pochutnávali na Míša dortu nebo Míša nanuku se mi nepodařilo zjistit, ale jisté je, že historie sýrových dortů sahá daleko před objevení Ameriky.  Sýrové koláče, připravené z placiček čerstvého sýra rozetřeného s hladkou moukou a medem, pekli na hliněné mřížce již staří Řekové v 5. století před Kristem. Později ve středověké Evropě se tvarohový koláč objevoval již v koláčové formě s těstovým základem. První anglická kuchařská kniha The Forme of Cury z konce 14.století obsahovala dva sýrové koláče: “Tart de Bry” (slovo bry pochází ze staronormanského “tlučený” a odkazuje na způsob přípravy sýra) z ruaynu (poloměkký podzimní kravský sýr), žloutků a mletého zázvoru. Po následujících pět století obsahovala téměř každá následující anglická kuchařka alespoň jeden recept na tvarohový koláč. Dokonce i v nejstarší české tištěné kuchařské knize ze začátku 16. století se objevují obdobné recepty. Čokoláda se do našich krajů dostala až v 17. století, tak si jen můžeme domýšlet, kdy poprvé někoho napadlo sýrový koláč nebo dort ozdobit čokoládou. Míša dort, jak ho dnes známe je nespíš záležitostí jen posledních desítek let a proslavil se především za socialismu. Lákavý je snadnou přípravou a oblíbeností ve všech věkových kategorií. Já se při jeho přípravě nedržela standardního postupu, ale čokoládový korpus jsem vyměnila za chutnější brownies a tvarohovou náplň ještě dochutila vanilkou. 

INGREDIENCE NA BROWNIES KORPUS:
30 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
120 G TŘTINOVÉHO CUKRU
120 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY
80 G MÁSLA
1 VEJCE

INGREDIENCE NA TVAROHOVÝ KRÉM:
100 G MÁSLA 
180 G TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU
750 G MĚKKÉHO TVAROHU 
200 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ 
½ LŽIČKY VANILKY

INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU:
100 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY
80 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ 

POSTUP:
Nejprve si připravte korpus. Čokoládu nalámejte a spolu s máslem rozpusťte nad vodní lázní. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté k ní přimíchejte trochu zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Do směsi prosejte mouku, zlehka promíchejte a nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C přibližně na 30 minut. Povrh korpusu by měl být pevný, ale vnitřek zůstat vlhký a hutný. Při testu špejlí na jejím povrchu budou ulpívat vlhké drobečky. Upečený korpus nechte zcela vychladnout ve formě.

Další den vyjměte dort z formy a polejte čokoládovou polevou. Stačí jen horkou smetanou přelít přes nalámanou čokoládu, vymíchat v hladkou polevu a okamžitě rozetřít na dort.