MANDLOVÝ TŘÍKRÁLOVÝ DORT

Tenhle koláč nepeču jen na Tři krále, ale i během roku. Není v něm přidaný žádný cukr, a tak se hodí kdykoliv je chuť na něco přirozeně a jen lehce sladkého. Nejvíce ho dělávám v období předvelikonočního půstu, kdy se snažíme cíleně cukr omezit, ale zároveň nejsme schopni 40 dlouhých dnů vydržet bez jakéhokoliv moučníku.

Na tři krále se připravují v různých zemích a krajích moučníky, které jsou buď z listového nebo kynutého těsta. Oba mají však jedno společné. Svým kruhovým tvarem připomínají královskou korunu a do jeho vnitřku se vkládá mince nebo figurka. Dítě, které ji najde, se stává králem. Může pak kropit dům a zahradu svěcenou vodou a psát písmena s křížky na dveře obydlí a chlévů. V tento den se v ulicích i dnes rojí převlečené za krále více dětí. Chodí ve trojicích od domu k domu, aby požehnaly zdraví a štěstí a na důkaz své návštěvy posvěcenou křídou nade dveře píší K † M † B † a příslušný rok. Pokud u vás zazvoní, můžete jim nabídnout tento rychlý koláč z listového těsta po vzoru starověkých římských koláčů plněný fíky, datlemi, mandlemi. V mladší francouzské podobě můžete na koláč narazit s náplní z mandlí, másla, cukru a vajec.

INGREDIENCE:
300 G LISTOVÉHO TĚSTA 
100 G DATLÍ 
100 G FÍKŮ
150 G LOUPANÝCH MANDLÍ ( +20 na ozdobení)
50 G MÁSLA
2 VEJCE
1 LŽÍCE LIKÉRU GRAND MARNIER 
½ LŽIČKY VANILKY

POSTUP:
Vypeckované datle, očištěné fíky a mandle semelte najemno. Vejce rozkvedlejte v hrnečku a přibližně ¼ dejte stranou na pomazání těsta. Změklé máslo vyšlehejte se zbytkem vajec.  Poté přidejte vanilku, likér a přimíchejte mandlovou směs. Z vyváleného listového těsta vykrojte větší a menší kruh. Větší položte na dno kruhové formy vyložené pečícím papírem, tak aby jeho kraje cca 2 cm vystoupily podél stěn. Na spodní díl rovnoměrně navrstvěte mandlovou náplň a do ní vložte penízek nebo figurku pro štěstí. Koláč přikryjte vrchním plátem, pomažte vejcem a okraje obložte mandlemi. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně na 20 minut. 

Krásný stojan s dřevěnou nohou je z obchodu Bella Rose.