DATLOVÉ KOŘENĚNÉ KULIČKY

Dříve lidé věřili, že jídlem se mohou i léčit. Tento recept sice nepochází ze starých kuchařských knih, ale po vzoru dávného přístupu může přispět svým obsaženým kořením k našemu zdravějšímu fungování. Použitý badyán podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, dobrý spánek a pomáhá při špatném trávení. Skořice zase zlepšuje krevní oběh a zvyšuje aktivitu mozku. Kardamom má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti. Anýz se může pochlubit skvělými antibakteriálními účinky a výborně působí při léčbě kašle, tlumí rozbouřený žaludek a mírní křeče. Nemusíte ani péct perníčky, abyste všechno zmíněné koření dali dohromady, stačí si během chvilky připravit tyto kuličky, které navíc neobsahují rafinovaný cukr.

INGREDIENCE:
200 G DATLOVÉ PASTY
170 G MLETÝCH OŘECHŮ
1 LŽÍCE MEDU NEBO JAVOROVÉHO SIRUPU
2 BIO POMERANČE
1 – 2 LŽIČKY NEPRAŽENÉHO KAKAA
¼ LŽIČKY MLETÉHO ANÝZU
¼ LŽIČKY MLETÉHO KARDAMOMU
¼ LŽIČKY MLETÉHO BADYÁNU
¼ LŽIČKA MLETÉ SKOŘICE

Pomeranče omyjte, osušte a ostrouhejte jejich kůru na jemném struhadle. Dejte pozor, ať strouháte jen svrchní oranžovou kůru, vnitřní bílá část je hořká a pokazila by výslednou chuť. Datlovou pastu smíchejte s veškerým kořením, pomerančovou kůrou, sirupem nebo medem, kakaem a mletými vlašskými ořechy, z nichž si malou část nechte na obalení. Vypracujte kompaktní, tuhé těsto, z kterého odebírejte malé kousky a v dlaních uválejte kuličky. Dle vašich preferencí kuličky obalte v mletých ořeších nebo v kakau.