CELOZRNNÝ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Banánový chlebíček je jeden z nejvděčnějších moučníků, který se snad vždy vydaří. Na těstu není nic složitého, takže ho připravíte během chvilky a nehrozí, že by se nevyklopil jako třeba bábovka, která umí pěkně pozlobit. Navíc ho celkem snadno můžete připravit ze zdravějších ingrediencí a méně zatěžovat svůj organismus rafinovanými cukry. Tenhle recept prošel i u mých dětí, které není jednoduché nadchnout čímkoliv z celozrnné mouky a pokud není moučník dostatečně sladký, tak ho nejedí. 

INGREDIENCE:
200 G CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY JEMNĚ MLETÉ
70 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA NEBO ROSTLINNÉHO OLEJE
90 G DATLOVÉHO NEBO JINÉHO SIRUPU
100 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY
5 ZRALÝCH BANÁNŮ
2 VEJCE
1 LŽIČKA PRÁŠKU DO PEČIVA
1 LŽIČKA JEDLÉ SODY
½ LŽIČKA VANILKY
¼ LŽIČKA SOLI

POSTUP:
Čtyři oloupané banány buď rozmačkejte v míse vidličkou a poté přidejte olej či máslo a sirup, nebo je s těmito tekutými ingrediencemi rozmixujte v mixéru. Pátý banán překrojte napůl a dejte stranou. K banánové směsi přimíchejte vejce a přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a sodou, sůl, vanilku. Čokoládu nasekejte na kousky a vmíchejte do těsta. Formu na chlebíček vymažte, vysypte moukou a těsto do ní přelejte. Povrch těsta ozdobte dvěma půlkami banánu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 1 hodinu. Zda je chlebíček hotový vyzkoušejte špejlovým testem. Zapíchněte špejli doprostřed chlebíčku a pokud vyleze suchá, máte upečeno. Po vytažení chlebíčku z trouby, ho opatrně vyklopte a nechte zchladnout na mřížce.