OVESNÁ POLÉVKA

Bez výživné teplé ovesné kaše si nedokážu představit zimní rána a bez nově objevené ovesné polévky zase večer. Na „zapařenou polívku z vovesný mouky“ jsem narazila v rukopisném sborníku kuchařských receptů šlechtických z první polovice 17.století a při jejím dohledání v o tři století mladší kuchařce Sandtnerové, jsem s překvapením zjistila, že se její příprava o tolik nezměnila. Postupem doby se z ní vytratil, jako ze spousty českých receptů, muškátový oříšek a zázvor, ale přibyla smetana a dnes v polévkách oblíbená kořenová zelenina. Podstata a postup však zůstal stejný. Sloučením obou receptů a mým drobným vylepšením vznikl recept nový, s kterým vy si dále můžete hrát, jak uznáte za vhodné. Můžete zcela vynechat smetanu s vajíčkem nebo místo ní použít mandlové či ovesné mléko, případně vůbec nemusíte vločky zalévat vývarem, ale jen vodou a koření si obměnit dle své chuti.

INGREDIENCE:

70 G OVESNÝCH VLOČEK
40 G MÁSLA
1 MENŠÍ MRKEV
1 MENŠÍ PETRŽEL
700 L KUŘECÍHO NEBO ZELENINOVÉHO VÝVARU
½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
1 CM ČERSTVÉHO ZÁZVORU
250 ML SMETANY 12%
1 ŽLOUTEK
2 LŽÍCE UMEOCTU
SŮL, PEPŘ
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
SEDMIKRÁSKY

POSTUP:

Ovesné vločky zalijte vývarem, přidejte polovinu másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, oloupaný zázvor a vařte do změknutí vloček. Jemnější vločky bývají měkké do 10 minut. Celé vločky je potřeba vařit 30-40 minut. Mezitím očistěte mrkev a petržel a nastrouhejte na hrubém struhadle. Když jsou vločky rozvařené, vyndejte zázvor, rozmixujte je do hladka a přidejte do polévky nahrubo nastrouhanou zeleninu a umeocet. Vařte již jen dalších 5 minut, aby zelenina zůstala na skus. Poté přidejte zbývající máslo, které polévku příjemně zjemní a sundejte hrnec z plotny. Na závěr přimíchejte do polévky smetanu s rozkvedlaným žloutkem, ozdobte petrželí, případně sedmikráskou a podávejte.