GIN TONIK CHEESECAKE S KANDOVANÝMI CITRONY

Hello darkness my old friend“ mnou rezonuje v hloubi duše do všech úrovní. Těžko se mi obléká do světlých šatů, i když to někdy dělávám, ještě hůře se mi fotí prozářené letní scény, i když se jim někdy poddávám. Občas musím bojovat s temnými myšlenkami, ale za ty roky je už celkem dobře ovládám. Když jsem poprvé polkla doušek černého ginu Scapegrace zaobírajíc se myšlenkami, jakými přísadami docílili tak nevšední chuti, držela jsem lahev v ruce a nevěřila svým očím, když spočinuly na sloganu: „Hello darkness my old friend“. Nejde se pak nepoddat tomu celému, když vám to nesmírně chutná, vnímáte krásu neobvyklé lahve a najdete se v myšlence tvůrců díla. A jak chutná černá? V černém ginu Scapegrace najdete kromě klasických rostlin typických pro tento druh destilátu, aronii, šafrán, ananas, sladké brambory a bylinný extrakt Butterfly Pea z rostliny Clitoria Ternatea, který je zodpovědný za to, že při jeho smíchání s tonikem se jeho temná barva promění ve fialovou. Úžasný efekt a úžasná chuť. Zatím není Scapegrace Black gin k dostání, ale až bude v obchodu Warehouse #1 dostupný, dám vám vědět. Já tenhle gin nejen popíjela v podobě klasického koktejlu GT (tedy gin tonic), ale upekla jsem z něho i GT cheesecake, který byl neskutečně jemný a ve výsledné chuti byl cítit jen nepatrně. Za to v kandovaných citronech a ginovo-tonikovém rozvaru byl naplno rozpoznatelný.

INGREDIENCE NA KORPUS:

130 G DIGESTIVE SUŠENEK

80 G MÁSLA

500 G MASCARPONE 

400 G ZAKYSANÉ SMETANY

150 G BŘEZOVÉHO CUKRU 

4 LŽÍCE KUKUŘIČNÉ MOUKY 

3 VEJCE

KŮRA Z 1 BIOCITRONU

2 LŽÍCE TONICU (použila jsem Fever Tree Indian Tonic)

60 ML GINU (použila jsem Scapegrace Black)

INGREDIENCE NA VRCHNÍ VRSTVU:

2 VEJCE 

1 ŽLOUTEK 

150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA

80 G MÁSLA 

6 BOBULÍ JALOVCE

2 CITRONY 

INGREDIENCE NA KANDOVANÉ GT CITRONY: 

2 CITRONY 

100 G CUKRU 

120 ML GINU (použila jsem Scapegrace Black)

120 ML TONICU (použila jsem Fever Tree Indian Tonic)

6 BOBKOVÝCH LISTŮ

10 BOBULÍ JALOVCE 

POSTUP:

Sušenky rozdrolte na jemné drobečky, což můžete udělat v hmoždíři, mixéru nebo přejet sušenky v uzavíratelném sáčku několikrát válečkem. Drobečky přesypte do dortové formy vyložené pečícím papírem a zalijte je rozpuštěným máslem. Směs promíchejte, aby všechny drobečky byly vlhké a pak ji rovnoměrně udusejte na dně formy.  Mascarpone s kysanou smetanou vyšlehejte v robotu do hladka. Přimíchejte kukuřičnou mouku a pak postupně přidávejte jedno vejce pod druhém, citronovou kůru, tonic a gin. Míchejte, dokud se vše nespojí do jemného krému. Poté krém přelijte na sušenkový základ do dortové formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C 50 minut. 

Mezitím co se základ peče si připravte vrchní vrstvu. Ušlehejte celá vejce a žloutky s cukrem do pěny a pak je přelijte do pánve. Přidejte máslo, roztlučený jalovec, jemně ostrouhanou kůru a šťávu z obou citronu, kukuřičnou mouku a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí v hrnci do hladka a poté pánev postavte na mírný oheň. Přidejte máslo, jalovcové bobule, citronovou kůru a šťávu a kukuřičnou mouku a šlehejte přibližně 10 minut, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte z plotny a pusťte se do GT citronu. 

Citrony řádně omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 0,3 cm. Do větší pánve nalijte gin, tonic, přihoďte bobkový list, celý jalovec, cukr a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté do pánve přidejte nakrájené citrony a společně vařte dalších 20 minut. Povařené citrony opatrně vyndejte z pánve, tak aby se neporušila jejich struktura a nechte na talířku zchladnout. Základ dortu vyndejte z trouby a přes sítko na jeho povrch propasírujte jalovcovo-citronový krém. Vraťte do trouby a pečte ještě 10 minut. Po dopečení nechte cheescake zchladnout a poté ho ozdobte GT citrony, bobkovým listem a kuličky jalovce. Pro umocnění chutě koktejlu GT, můžete vždy kousek dortu před podáváním polít rozvarem, v kterém se vařily citrony.