BORŮVKOVO-VANILKOVÉ CUPCAKY

Čím jsou moje holky starší, tím více je zajímá vaření a pečení a chtějí spousty věcí dělat samy. Motají se kolem mě v kuchyni od mala a obě si už ve školkovém věku uměly poradit s rozbíjením vajíček, smícháváním různých ingrediencí a vymícháváním jednoduchých těst. Momentálně nejvíce milují muffiny a cupcaky, které je nejdůležitější, aby si upekly bez zásahu mámy. V kuchyni postávám, jen kdyby chtěly s něčím poradit, a mám obrovskou radost, když sleduji, jak je to baví. Tenhle úplně jednoduchý recept vznikl na jejich přání, a ve svém věku osm a jedenáct let, to lehce zvládly od začátku do konce samy. 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

200 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

180 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANT

1 LŽIČKA KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU

190 G ZMĚKLÉHO MÁSLA

150 G BORŮVEK (+PÁR NA OZDOBENÍ)

3 VEJCE POKOJOVÉ TEPLOTY

½ LŽIČKA VANILKY

ŠPETKA SOLI

INGREDIENCE NA KRÉM:

300 G MASCARPONE

200 G SMETANY NA ŠLEHÁNÍ

3 LŽÍCE TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU

¼ LŽIČKY VANILKY

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a troubu dejte předehřát na 175 °C. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte jedno vejce po druhém, aby se vám máslový krém nesrážel. Důležité je mít máslo i vejce pokojové teploty. Poté přimíchejte vanilku a přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Na závěr do těsta lehce vmíchejte borůvky. Muffinové košíčky naplňte těstem přibližně do ¾ a dejte na 20-25 minut péct. Zda je těsto uvnitř upečené vyzkoušejte špejlí. Pokud jsou hotové, špejle vyleze suchá a vy můžete cupcaky vyndat z pečící formy a nechat vychladnout na mřížce.

Mezitím v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem rozšlehejte mascarpone s cukrem a vanilkou a postupně přilévejte smetanu. Během chvilky vyšleháte pevný krém, který přendejte do cukrářského sáčku s širší špičkou a pokud už budou cupcaky zchladlé, můžete je začít zdobit. Nezapomeňte krém dozdobit borůvkami.