Aroma vanilky se omamně šíří po celé kuchyni. Kdyby tak šla spojit s vůní jehličí, rozpustit a přelít do flakonku, aby šlo by k Vánocům přičichnout po celý rok. Když ji sypu do pudrového cukru, abych obalila vanilkové rohlíčky, hříšně s ní nešetřím. Hledala jsem odkud se k nám vanilkové rohlíčky dostaly a možná vás to nepřekvapí, jsou pozůstatkem Rakousko-Uherské monarchie. Podle dostupné legendy se začaly péct ve Vídni v roce 1683 na počest porážky tureckých vojsk. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky, které se pak staly oblíbené po celé monarchii. V původním rakouském receptu se používají mleté mandle, i já je do našich rohlíčků dávám, i když v Čechách najdete spíše recepty s vlašskými ořechy.

INGREDIENCE:

300 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

100 G MLETÝCH MANDLÍ

40 G TŘTINOVÝ CUKR SUCANAT

220 G MÁSLA

2 ŽLOUTKY

KŮRA Z 1 BIO CITRONU

½ – 1 LŽIČKA DRCENÉ VANILKY

ŠPETKA SOLI

TŘTINOVÝ MOUČKOVÝ CUKR NA OBALENÍ

POSTUP:

Smíchejte mouku, mleté mandle, cukr a sůl. Studené máslo nastrouhejte a zapracujte do suchých surovin. Snažte se s těstem pracovat jen krátce, aby máslo nezačalo příliš měknout. Rohlíčky by pak nebyly tak krásně křehké, jak jim to sluší.

Těsto dejte na hodinku odpočinout do lednice, a pak z něj utvořte váleček o průměru asi 3 cm, ze kterého odkrajujte stejně velké proužky a každý zahněte do tvaru půlměsíčku. Troubu vyhřejte na 170 °C a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem 10 minut.

Po zchladnutí je obalujte v pudrovém cukru smíchaném s tlučenou vanilkou.