SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHOVOU DROBENKOU

Dlouho bez pečení nevydržím, i když si vždy plánuji od sladkého pauzu. Aby ne, když mám doma tři mlsné jazýčky, z nichž dva se neustále něčeho dožadují. Ten třetí, mého muže, se připojí jen když už je napečeno, ale jinak říká, že bez toho může být. Moje dcera si v poslední době oblíbila skořicové šneky, a tak jsem klasický recept obohatila kořením a ořechovou drobenkou s rumem Hampden a pochutnali jsme si i my dospělí. 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

500 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

1/2 KOSTKY DROŽDÍ 

80 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

220 ML STUDENÉHO MLÉKA

1 ŽLOUTEK (+ 1 VEJCE NA POTŘENÍ)

80 G MÁSLA

¼ LŽIČKA SOLI

¼ LŽIČKY MLETÉHO KARDAMOMU

PÁR SNÍTEK ŠAFRÁNU

INGREDIENCE NA OŘECHOVO – SKOŘICOVOU NÁPLŇ:

80 G MÁSLA 

60 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

7 G SKOŘICE

4 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA

HRST VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

4 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU

4 LŽÍCE RUMU HAMPDEN 8 Y.O.

POSTUP:

Nejprve rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Po 10 minutách se začne tvořit kvásek. Přidávejte k němu postupně prosátou mouku, rozkvedlané vajíčko se solí, kardamom, vanilku a zbývající mléko, které před tím svařte se šafránem a přeceďte. Vše promíchejte a poté přidejte na látky nakrájené studené máslo. Pořádně propracujte a nechte hodinu přikryté kynout.

Připravte si náplň. Hodně povolené máslo smíchejte s cukrem a skořicí a nechte stát stranou. Troubu si rozehřejte na 180°C. Ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte s javorovým sirupem, rumem, rozpuštěným máslem. Přemístěte na plech a pečte 12 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte zatvrdnout. 

Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na tenký obdélník a potřete půlkou sladkého skořicového másla. Potřený plát posypte 2/3 ořechové drobenky, srolujte do rolády, a tu rozkrájejte na kolečka asi 2 cm široké.  

Kolečka naskládejte do vymazané zapékací mísy nebo pekáče. Nechte ještě 15 minut dokynout. Poté jejich povrch pomažte rozkvedlaným vejcem a posypte zbývající ořechovou drobenkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně půl hodiny.