Vánoční cukroví, stejně tak jako sklenka výtečného alkoholického nápoje, patří od nepaměti k nejkrásnějšímu období v roce. Mám pro vás připraveno pár receptů, kde uvidíte, jak je možné propojit různé destiláty s tvořením vánočních sladkostí. A to nemám na mysli, popíjení vašeho oblíbeného drinku při pečení, ale jeho přímé použití v receptech. I když vychutnávat si vaši sklenku s lahodným mokem můžete samozřejmě i s rukama od těsta. Vyzkoušet můžete třeba plněné vinné mušličky, kde jsem použila přírodní bílé víno Don Jacobo a do náplně filipínský rum Don Papa.
NGREDIENCE NA TĚSTO:
250 G HLADKÉ MOUKY
250 G MÁSLA
5 LŽIC BÍLÉHO VÍNA DON JACOBO TEMPRANILLO BLANCO ECOLÓGICO
2 ŽLOUTKY
MOUČKOVÝ CUKR NA OBALENÍ
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
130 G MLETÝCH LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ
80 G CUKRU MUSCOVADO
70 G STROUHANÉ HOŘKÉ ČOKOLÁDY
3 LŽÍCE RUMU DON PAPA
POSTUP:
Do mouky přidejte změklé máslo, žloutky, víno a vypracujte v kompaktní těsto. Zabalené těsto do potravinářské fólie nechte odpočívat několik hodin v lednici.
Přísady na náplň promíchejte a dejte stranou. Ztuhlé těsto vyválejte na tenký plát a skleničkou vykrájejte na kolečka. Do jedné poloviny kolečka umístěte náplň a druhou polovinu přes ní přehněte. Prsty přimáčkněte okraje k sobě a přemístěte mušličky na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 minut. Po zchladnutí můžete mušličky obalit v moučkovém cukru.