KLASICKÝ LINECKÝ KOLÁČ

Věděli jste, že linecký koláč se peče již přes 300 let? Možná i déle, ale první zmínka o veronském receptu se našla v roce 1653 v archivu opatství Admont v Itálii, i když se považuje za tradiční rakouské sladké pečivo a je pojmenován podle města Linz. Zajímavé, že? Do lineckého koláče, je důležité použít tu nejlepší marmeládu a musím říci, že kdoulová k mandlovému těstu s citronovou kůrou ladila krásně.

INGREDIENCE:

150 G MÁSLA

170 G ŠPALDOVÁ MOUKA HLADKÁ

150 G CUKR MUSCOVADO

3 ŽLOUTKY (+1 NA POTŘENÍ)

100 G MLETÝCH MANDLÍ

KŮRA Z 1 BIOCITRONU

1 LŽIČKA SKOŘICE

ŠPETKA SOLI

MARMELÁDA NA POMAZÁNÍ

POSTUP:

Smíchejte špaldovou mouku s mletými mandlemi, citronovou kůru, skořici a špetku soli. Pak přilijte prošlehané žloutky a vše zpracujte. Naposledy přidejte vychlazené máslo. Já ho strouhám na hrubém struhadle, aby se lépe a rychleji zapracovalo do ostatních přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se nespařilo. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte ji nejméně půl hodiny odpočívat.

Předehřejte troubu na 180 °C. Prochladlé těsto vyndejte z lednice a dejte stranou přibližně jeho třetinu. Zbytek vyválejte na tloušťku 5–7 mm a pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy, tak aby nikde nebylo potrhané a vytvarujte jeho okraje. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou, aby se při pečení nezvlnilo.

Potřete ho vaší oblíbenou marmeládou a uhlaďte. Na povrch marmelády můžete bud‘ položit mřížku nebo vykrájet tvořítkem rozličné tvary a jimi je ozdobit. Potřete žloutkem a vložte koláč do předehřáté trouby, kde ho pečte 35–40 minut.