KDOULOVÝ VĚNEC S MARCIPÁNEM

Tento moučník si můžete upést třeba na advent, zapíchat do něj svíčky a vytvořit si tak jedlý věnec. Pravda je, že do Vánoc vám nevydrží, ale rozhodně si na něm pochutnáte a příjemně tak zahájíte předvánoční čas. Věnec samozřejmě můžete péct kdykoliv během roku a dát si do něj, co máte rádi. Jeho příprava vůbec není složitá. A kdybyste se přeci jenom obávali, mrkněte do stories výběrů, jak na něj.

INGREDIENCE:

400 G MOUKA ŠPALDOVÁ HLADKÁ 

220 ML MLÉKA

2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE TŘTINOVÉHO CUKRU

22 G DROŽDÍ 

100 G MÁSLA

2 ŽLOUTKY

KŮRA Z 1 BIOCTRONU

½ LŽIČKA VANILKY

ŠPETKA SOLI

400 G POVAŘENÝCH KDOULÍ NEBO JABLEK

200 G MARCIPÁNU

HRST NASEKANÝCH VLAŠKÝCH OŘECHŮ

HRST ROZINEK NEBO BRUSINEK

POSTUP:

Nejprve rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani moc studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí. Pak si dejte rozehřát máslo a když je v tekutém stavu, tak ho přelijte do jiné nádobky, aby rychleji chladlo. Po 10 minutách se začne tvořit kvásek.

Přidávejte k němu prosátou mouku, rozkvedlaná vajíčka ve zbývajícím mléku se špetkou soli, citrónovou kůru, vanilku a zchladlé máslo. Těsto pořádně promíchejte a to postupem, kdy dokola nadzvedávejte těsto ode dna nahoru. Po řádném zpracování těsta, posypte jeho povrch moukou, zakryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout.

Mezitím si můžete připravit náplň. Oškrábat a nakrájet ovoce a krátce s cukrem povařit do konzistence na skus. Po hodině těsto vyndejte, roztáhněte na vál a vyválejte na obdélníkovou placku o tloušťce přibližně centimetr. Marcipán buď vyválejte na stejnou velikost a položte na těsto anebo ho můžete rozdrolit a placku posypat. Poté přidejte povařené a okapané ovoce, ořechy, rozinky a pevně zarolujte do válce.

Podélně ho rozřízněte, ale na jednom konci neodřízněte. Oba prameny těsta kolem sebe navzájem obtočte. Pletenec spojte do kruhu, dejte na plech a nechte ještě půl hodiny kynout. Poté dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C přibližně na ½ hodiny.