ŠVESTKOVÝ SALÁT

Pokud nejste příznivci moučníků, ale máte rádi chuť upečených švestek, zkuste si připravit švestkový salát dle Rettigové. Dnešnímu pojetí salátu se tenhle recept starý přes 200 let nepřibližuje ani náhodou, ale nápad je to skvělý. Nám se snoubení švestek, skořice, sladkého vína a svěží chutě citrónové kůry asi nikdy neomrzí. A v podobě takhle rychle připravené delikatesy si dokáže najít své pravidelné místo i v našich všedních uspěchaných dnech. Pečené švestky můžete servírovat na opečeném chlebu s tvarohem či lučinou, nebo je přidat do jogurtu, ovesné kaše a nakonec uvidíte, že výborně chutnají i samotné jako pamlsek jen tak do pusy. 

INGREDIENCE:

6 ŠVESTEK

4 LŽÍCE VÍNA MADEIRA JUSTINO’S FINE RICH

1 LŽIČKA MLETÉ SKOŘICE

KŮRA Z 1 BIOCITRÓNU

2 LŽÍCE CUKRU RAPAURA

MÁSLO NA VYMAZÁNÍ

INGREDIENCE:

Švestky můžete a nemusíte oloupat, ale určitě je rozpulte a vypeckujte. Malý pekáček vymažte máslem a poklaďte do něj švestky řeznou plochou vzhůru. Pokapejte je madeirou, posypte skořicí, citrónovou kůrou, rapadurou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Servírujte na opečeném chlebu s tvarohem či lučinou, nebo přidejte do jogurtu, ovesné kaše, případně snězte samotné.