TOM KHAA KAI

Asijských jídel u mě na blogu moc nenajdete, protože na dobré thajské nebo japonské jídlo si raději někam zajdu. Doma mě spíše baví listovat starými českými kuchařkami a zkoušet dle nich vařit nejlépe méně známé recepty. Neznamená to, že jinou kuchyni nemám ráda. Naopak. Obzvlášť když cestuji, zkouším odvážně kde co. Avšak na jednu jednoduchou a výbornou thajskou polévku, kterou občas vařím, vám sem recept dám. Jmenuje se Tom Khaa Kai a její historie sahá do 19. století, tak se sem ke mně na blog pěkně hodí. 

INGREDIENCE:

800 ML KUŘECÍHO NEBO ZELENINOVÉHO VÝVARU 

500 ML PLNOTUČNÉHO KOKOSOVÉHO MLÉKA  

500 G KUŘECÍCH PRSOU NEBO VYKOŠTĚNÝCH STEHÝNEK 

6 LISTŮ KAFFIR LIME (nemusí být)

2-3 HRSTI HUB (shiitake nebo žampióny)

1 LŽÍCE ČERVENÉ KARI PASTY

3 LŽÍCE LIMETKOVÉ ŠŤÁVY 

6 LŽIC RYBÍ OMÁČKY 

3 STONKY CITRONOVÉ TRÁVY

3 ČERSTVÉ CHILLI PAPRIČKY

5 CM GALAGANGOVÉHO KOŘENU NEBO ZÁZVORU

HRST ČERSTVÝCH KORIANDROVÝCH LÍSTKŮ 

2 JARNÍ CIBULKY

SŮL, PŘÍPADNĚ CUKR

POSTUP:

Kuřecí nebo zeleninový vývar přiveďte k varu, přidejte nakrájenou citrónovou trávu, pokrájený galgan nebo zázvor a listy kaffir lime. Po chvilce vaření přilijte kokosové mléko, na plátky nakrájené kuřecí maso, očištěné a pokrájené houby, rozdrcené chilli papričky, rybí omáčku, limetkovou šťávu a sůl. Pozvolna vařte na mírném plameni, dokud maso nezměkne. Pokud bude na vaás polévka příliš kyselá, přidejte 1-2 lžičky třtinové cukru. Na talíři ozdobte lístky koriandru a nakrájenou jarní cibulkou.