RŮŽOVÁ TINKTURA NEBOLI ŠŤÁVA Z RŮŽÍ

Když jsem zahlédla „Recept na růžovou tinkturu, chladící pijící vodu“ pocházející z 18. století v kuchařce Kateřiny Koniášové, hned jsem věděla, že ji určitě vyzkouším. Chvíli mi trvalo, než jsem se dostala ke kvalitnímu zdroji růží. My na naší zahradě tolik růží nepěstujeme, ale dvůr mých rodičů zdobí tak mohutně rozrostlé keře, že otrhání 3 hrstí okvětních lístků jejich krásu neochudilo. I tak mamince děkuji, že vůbec neprotestovala, když jsem jí růže otrhávala. Ono to nakonec totiž nebylo jen na šťávu, ale i na kaši z růží…ale o tom zase až někdy příště.

INGREDIENCE:

3 HRSTI OKVĚTNÍCH LÍSTKŮ RŮŽÍ (jedlé jsou všechny druhy)

1 L VODY

700 G CUKRU SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO NEBO BŘEZOVÉHO (případně půl na půl)

2 LŽIČKY KYSELINY CITRÓNOVÉ

POSTUP:

Okvětní lístky růží lehce properte ve studené vodě, dejte do hrnce a zalijte horkou vodou. Přidejte cukr a zahřívejte při velmi lehkém plameni 6 hodin. Dejte pozor, ať se šťáva nevaří. Během procesu pozvolného prohřívání získá šťáva krásnou barvu i aroma. Po odstavení šťávy, ji dochuťte kyselinou citrónovou a přelijte do sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladu.