Před pár lety jsme si na zahradě zasadili morušovník a první roky si užívali sladké chutě jeho syrových plodů v kaších, ovocných pěnách nebo při courání po zahradě jen tak do pusy. Letos poprvé jsem se pustila do výroby šťávy. Když jsem zjistila, že morušovník je na našem území již od středověku, prohledala jsem opět staré kuchařky, zda tam neobjevím recept na morušovou šťávu. A taky že ano. V kuchařce Alžběty Lidmily z Lisova z roku 1661 je recept ve stylu: „Vezmi moruše…přidej cukr…svař…stejně jako jiné šťávy“. Tečka. Pokusila jsem se tedy vše kvantifikovat a trochu lépe popsat. Navíc jsem přidala citrónovou šťávu, protože dnes víme, že má ochranné vlastnosti a také zvýrazňuje chuť. Zoft je vynikající, a navíc moruše jsou velmi silným antioxidantem podporující zdraví našeho těla na mnoha úrovních, tak jsem ráda, že celou morušovou úrodu zpracuji.

INGREDIENCE:

1,5 KG MORUŠÍ
400 G TŘTINOVÉHO NEBO BŘEZOVÉHO CUKRU
ŠŤÁVA Z 1 CITRÓNU NEBO 1 LŽIČKU KYSELINY CITRÓNOVÉ

POSTUP:

Sesbírané moruše operte a vytlačte z nich přes jemné sítko šťávu, tak aby v ní nebyly nečistoty a stopičky. Přidejte podle chuti cukr a pozvolna za občasného míchání uveďte k varu. Přestaňte vařit, jakmile je cukr rozpuštěný a šťáva má polohustou konzistenci. Ještě do horké tekutiny přidejte citrónovou šťávu nebo rozmíchejte kyselinu citrónovou.

Hotovou šťávu přelijte do sterilizovaných lahví. Uzavřete a skladujte v chladu.