Mám tu pro vás další kaši, opět ze sborníku kuchařských receptů šlechtických z první polovice 17.století. Lehce se dala přetvořit do podoby dnešních zdravých receptů, když jsem klasické mléko a mouku vyměnila za ořechové. Zkoušela jsem různé kombinace a nejvíce mi chutnala z kokosového mléka a mandlové mouky, ale můžete vyzkoušet i jiné. Sirup a ovoce jsem tam přidala já, ale třeba ho jen do receptu neuváděli jako spousty dalších informací. Důležité je, že základ zůstal stejný a ten tvoří bílý mák. Mám ho moc ráda a často jej propašovávám do rozličných moučníku, kde ho ani děti nezvládnou odhalit. Obsahuje totiž pro lidské tělo dobře vstřebatelný vápník a pak spousty dalších minerálů a vitamínů skupiny. To mě až překvapilo, že i takovéto zdravé, jednoduché pokrmy, šlechtici jedli.

INGREDIENCE:

6 LŽIC MLÉTÉHO BÍLÉHO MÁKU
4 LŽÍCE MOUKY (obilná, kokosová, mandlová)
250 ML MLÉKA (kravské, kokosové, mandlové)
BOBULOVITÉ OVOCE
SIRUP (kokosový, datlový, javorový)

POSTUP:

Mléko nalijte do rendlíku. Přisypte mletý mák, mouku a důkladně rozmíchejte. Chvíli povařte, dokud kaše nezačne houstnout.

Poté přendejte do mističek nebo na talířky, polejte lehce sirupem a ozdobte ovocem. Já nakonec použila muchovník, který nám roste na zahradě a k máku se hezky hodil.