ŽAMPIÓNY PODLE STARÉ PRAŽSKÉ KUCHAŘKY

Konečně jsem vytáhla starou Pražskou kuchařku z počátku 19.století a zaradovala se nad spoustou zajímavých a jednoduchých receptů. Dostala jsem ji k Vánocům, ale tak nějak zůstávala bez povšimnutí, jelikož jsem nebyla po nějakou dobu schopna pustit z ruky mojí oblíbenou Sandtnerovou. Jako první recept jsem pro vás vybrala žampióny v moc dobré omáčce, které můžou být s kouskem pečiva rychlou večeří nebo s pečenými bramborami plnohodnotným obědem.

INGREDIENCE:

18 ŽAMPIÓNŮ

1 LŽÍCE GHÍ NEBO MÁSLA

1 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

220 ML HOVĚZÍHO CONSOMÉ

4 ŽLOUTKY

ŠPETKA MUŠKÁTU

HLADKOLISTÁ PETRŽEL

SŮL

POSTUP:

Žampióny očistěte, ořežte nožičky a dejte na pánev s rozpuštěným ghí pozvolna restovat.  Do studeného vývaru přidejte žloutky, přidejte sůl, muškát a vyšlehejte ručním mixérem. Poté omáčku zahřejte za stálého míchání ve vodní lázni. Dávejte pozor, ať se voda v lázni nevaří klokotem, protože jinak by se vám žloutky zdrcly. Hotovou omáčku přelijte přes žampióny a ozdobte nasekanou petrželkou.