Konečně jsem vytáhla starou Pražskou kuchařku z počátku 19.století a zaradovala se nad spoustou zajímavých a jednoduchých receptů. Dostala jsem ji k Vánocům, ale tak nějak zůstávala bez povšimnutí, jelikož jsem nebyla po nějakou dobu schopna pustit z ruky mojí oblíbenou Sandtnerovou. Jako první recept jsem pro vás vybrala žampióny v moc dobré omáčce, které můžou být s kouskem pečiva rychlou večeří nebo s pečenými bramborami plnohodnotným obědem.
INGREDIENCE:
18 ŽAMPIÓNŮ
1 LŽÍCE GHÍ NEBO MÁSLA
1 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY
220 ML HOVĚZÍHO CONSOMÉ
4 ŽLOUTKY
ŠPETKA MUŠKÁTU
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
SŮL
POSTUP:
Žampióny očistěte, ořežte nožičky a dejte na pánev s rozpuštěným ghí pozvolna restovat. Do studeného vývaru přidejte žloutky, přidejte sůl, muškát a vyšlehejte ručním mixérem. Poté omáčku zahřejte za stálého míchání ve vodní lázni. Dávejte pozor, ať se voda v lázni nevaří klokotem, protože jinak by se vám žloutky zdrcly. Hotovou omáčku přelijte přes žampióny a ozdobte nasekanou petrželkou.