JAHODOVÁ ZMRZLINA SE ŠLEHAČKOU A HOŘKOU ČOKOLÁDOU

Zmrzlinám se těžko odolává. Obzvlášť těm, které si sami doma vyrobíte přesně dle svých představ. Když jsme si před pár dny z trhu přinesli košík opravdu jahodových jahod, které během jednoho dne zmizely, říkala jsem si, že by to chtělo, si tuhle dokonalou chuť zachovat na delší dobu, než ji nemilosrdně určuje sezóna. Hledala jsem ve starých kuchařkách, jak zmrzliny dělaly dříve a v České kuchařce z roku 1894 od Marie Axamitové jsem našla jednoduchý recept. Provedla jsem jedinou změnu, a to že jsem klasický bílý cukr vyměnila za březový, čímž jsem o mnoho snížila kalorickou hodnotu, a navíc zmrzlina získala příjemně měkkou konzistenci. Se šlehačkou a strouhanou hořkou čokoládou vzniklo neodolatelné spojení, které bych chtěla dopřát vám všem. 

INGREDIENCE NA ZMRZLINU:

750 G ZRALÝCH JAHOD

180 G BŘEZOVÉHO NEBO KLASICKÉHO CUKRU

ŠŤÁVA Z JEDNOHO CITRÓNU

5 LŽIC VODY

INGREDIENCE NA ŠLEHAČKU:

200 ML SMETANY 40%

50 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY 70%

3-4 ČERSTVÉ JAHODY

POSTUP:

Omyté a odstopkované jahody rozmixujte dohladka. Cukr nasypte do rendlíku a přidejte vodu. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a tekutina trochu nezhoustne. Nemělo by to trvat déle než 10 minut. Poté do cukrového sirupu vyceďte šťávu z citrónu, přimíchejte rozmixované jahody a 5 minut povařte.

Jahodovou směs dejte zchladnout do lednice a pak dejte umíchat do zmrzlinovače. Pokud ho nemáte, tak umístěte zmrzlinu do mrazáku a po 40 minutách ji alespoň pět krát za sebou promíchejte, tak aby se zmrzlé kraje vždy dostaly do celé směsi. Po přibližně 4 hodinách by měla být zmrzlina hotová.

Smetanu ušlehejte do tuha a přimíchejte do ní nastrohanou hořkou čokoládu. Poté do poháru vrstvěte postupně zmrzlinu, šlehačku a na závěr ozdobte čerstvými jahodami.