Dorty jsou moje vášeň. Notně jsem se jim věnovala při mých prvních pokusech o vaření, když mi bylo 12 let, a několik jich taky pěkně zpackala. V experimentech pokračuji dále a ustálené receptury povětšinou přepracovávám a ubírám v nich cukr, co nejvíce je to možné. V datlovém dortu od Sandtnerové to šlo celkem snadno. Část cukru jsem nahradila větším množstvím datlí a překvapivě byl dort sladký i tak až až. Dort jsem pekla pro mou kamarádku k narozeninám a ovace od hostů byly takové, až jsem se až červenala. Překvapené reakce a velký ohlas sklidily datle medjool naplněné oříškovým máslem, kterými jsem dort ozdobila. Tak je určitě nevynechávejte, pokud se do dortu pustíte.
INGREDIENCE NA KORPUS:
60 G MÁSLA
70 G CUKRU MUSCOVADO
VANILKA
KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU
6 VAJEC
45 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ NEBO NELOUPANÝCH MANDLÍ
70 G DATLÍ
75 G PIŠKOTOVÉ DROBEČKY
20 G MÁSLA A MOUKY NA VYMAZÁNÍ A VYSYPÁNÍ FORMY
INGREDIENCE NA KRÉM:
120 G MÁSLA
50 G VANILKOVÉHO CUKRU
20 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ NEBO NELOUPANÝCH MANDLÍ
50 G DATLÍ
2 LŽÍCE RUMU DZAMA VANILLA
INGREDIENCE NA BÍLKOVOU POLEVU:
100 G PUDROVÉHO NEB MOUČKOVÉHO CUKRU
1 BÍLEK
1 LŽIČKA CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY
INGREDIENCE NA PLNĚNÉ DATLE:
12 DATLÍ MEDJOOL
OŘÍŠKOVÉ MÁSLO DLE VAŠÍ OBLIBY
POSTUP:
V míse utřete máslo, ke kterému přidejte cukr, žloutky, vanilku, citrónovou kůru a vyšlehejte do pěny. Poté přidejte najemno nasekané datle, stejně tak nasekané ořechy, piškotové drobečky a promíchejte. Na závěr přidejte z bílků ušlehaný sníh. Těsto přendejte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C přibližně 45 minut. Zda je těsto upečené vyzkoušejte špejlí.
Než se dort upeče, připravte si krém. Máslo utřete s cukrem do pěny. Pak přidejte najemno nasekané ořechy a datle, přimíchejte rum a promažte dort rozříznutý na půl.
Promazaný dort polijte polevou, kterou připravíte tak, že utřete všechny ingredience až do okamžiku, kdy začne hmota houstnout. Poté polevu rozetřete na dort a nechte zatuhnout.
Na závěr dort ozdobte plněnými datlemi. Každou datli stačí trochu naříznout a pak do ní lžičkou napěchovat oříškového máslo, co se vejde.