REBARBOROVÝ KOLÁČ DLE SANDTNEROVÉ

Mám pro vás další recept s rebarborou, který jsem opět našla u mé oblíbené Marie Janků-Sandtnerové. Zaujal mě, jelikož jsem při hledání receptů na internetu na takový typ koláče nenarazila. A to je také můj cíl, přinášet vám zapomenuté recepty, které můžou obohatit mojí i vaší kuchyni. V tomto receptu je použita strouhanka, která možná nemá dobré renomé ve zdravém pečení, ale dle mého názoru, když je domácí a z kváskového pečiva, není tak špatná, jak by se mohlo zdát.  

INGREDIENCE NA TĚSTO:

160 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

50 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

KŮRA Z JEDNOHO BIOCITRÓNU

100 G MÁSLA

2 ŽLOUTKY

VANILKA

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

500 G REBARBORY

150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

50 ML RUMU DZAMA VANILLA

50 G STROUHANKY

50 G ROZINEK

VEJCE NA POTŘENÍ

POSTUP:

Nejprve dejte rozinky na pár hodin namočit do rumu. Do hladké mouky přidejte cukr, citrónovou kůru, vanilku, rozsekané máslo, žloutky a vypracujte jemné těsto, které nechte ztuhnout v lednici. Poté jej vyválejte a okrajem formy vyřízněte těsto, které položte na dno téže suché formy.

Ze zbytků těsta upravte váleček, který umístěte na okraje formy, čímž vytvoříte koláči lem. Těsto dejte na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180°C.

Mezitím si nakrájejte rebarboru na malé kousky, spařte ji a poté smíchejte s cukrem, rozinkami a osmaženou strouhankou. Směs přendejte do předpečeného těsta, okraje potřete vajíčkem a pečte dalších 20-30 minut.

Servírovat můžete se sladkým sněhem, jak uvádí ve svém receptu Sandtnerová, nebo se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.