NEPEČENÝ CHEESECAKE SE ŠEŘÍKOVOU ŠŤÁVOU

Šeříkovou šťávu nemusíte jen pít, ale můžete ji použít i do přípravy moučníků. Krásný efekt vám udělá třeba v nepečeném cheesecaku z bílé čokolády, máku, smetany a mascarpone. Během chvilky můžete vyšvihnout nedělní dezert a ozdobit ho šeříkovými květy, které jsou nejen jedlé, ale jak jsme psala v minulém příspěvku, tak i zdraví prospěšné.

INGREDIENCE:

120 G VAŠICH OBLÍBENÝCH SUŠENEK

90 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA

250 G MASCARPONE

300 G BÍLÉ ČOKOLÁDY

250 ML SMETANY NA ŠLEHÁNÍ

40 G BÍLÉHO NAMLETÉHO MÁKU

4 LŽÍCE ŠEŘÍKOVÉ ŠŤÁVY

4 LŽÍCE LIKÉRU GRAND MARNIER

ŠEŘÍK NEBO OVOCE NA OZDOBENÍ

POSTUP:

Menší dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo alobalem. Sušenky rozemelte na jemné drobky a nasypte na dno formy. Přelijte rozpuštěným máslem, promíchejte se sušenkami a upěchujte do rovnoměrné vrstvy.  Dejte do lednice tuhnout.

Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Mezitím metlou tyčového mixéru prošlehejte mascarpone a smetanu. Pokud jsou v bílé čokoládě hrudky, též ji metlou vyšlehejte. Poté smíchejte mascarpone se smetanou, bílou čokoládou a bílým mákem, které dohromady vytvoří hladký, hutný krém.

Dvě třetiny hmoty přendejte do formy. Do zbývající třetiny nalijte smíchanou šeříkovou šťávu s Grand Marnier a jen jedním krátkým tahem promíchněte, aby se vytvořilo mramorovaní. Přelijte do formy a případně ještě povrch pokapejte šťávou a dotvořte mramorování stěrkou.

Nechte v lednic pár hodin zatuhnout. Až když má dort pevnou konzistenci, obkružte nožem boční stranu dortu a vyndejte z formy. Ozdobte šeříkem nebo ovocem.