Šeříkovou šťávu nemusíte jen pít, ale můžete ji použít i do přípravy moučníků. Krásný efekt vám udělá třeba v nepečeném cheesecaku z bílé čokolády, máku, smetany a mascarpone. Během chvilky můžete vyšvihnout nedělní dezert a ozdobit ho šeříkovými květy, které jsou nejen jedlé, ale jak jsme psala v minulém příspěvku, tak i zdraví prospěšné.
INGREDIENCE:
120 G VAŠICH OBLÍBENÝCH SUŠENEK
90 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA
250 G MASCARPONE
300 G BÍLÉ ČOKOLÁDY
250 ML SMETANY NA ŠLEHÁNÍ
40 G BÍLÉHO NAMLETÉHO MÁKU
4 LŽÍCE ŠEŘÍKOVÉ ŠŤÁVY
4 LŽÍCE LIKÉRU GRAND MARNIER
ŠEŘÍK NEBO OVOCE NA OZDOBENÍ
POSTUP:
Menší dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo alobalem. Sušenky rozemelte na jemné drobky a nasypte na dno formy. Přelijte rozpuštěným máslem, promíchejte se sušenkami a upěchujte do rovnoměrné vrstvy. Dejte do lednice tuhnout.
Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Mezitím metlou tyčového mixéru prošlehejte mascarpone a smetanu. Pokud jsou v bílé čokoládě hrudky, též ji metlou vyšlehejte. Poté smíchejte mascarpone se smetanou, bílou čokoládou a bílým mákem, které dohromady vytvoří hladký, hutný krém.
Dvě třetiny hmoty přendejte do formy. Do zbývající třetiny nalijte smíchanou šeříkovou šťávu s Grand Marnier a jen jedním krátkým tahem promíchněte, aby se vytvořilo mramorovaní. Přelijte do formy a případně ještě povrch pokapejte šťávou a dotvořte mramorování stěrkou.
Nechte v lednic pár hodin zatuhnout. Až když má dort pevnou konzistenci, obkružte nožem boční stranu dortu a vyndejte z formy. Ozdobte šeříkem nebo ovocem.