Když jsem do rumového speciálu Warehouse#1 chystala recepty s využitím rumu a hledala ty nejklasičtější recepty, narazila jsem na bábovičky Baba Au Rhum. Nerozumím tomu, že mi tak dlouho unikaly, tyhle malé kynuté „houbičky“ pěkně okoupané v cukrovo-rumovém rozvaru, rozplývající se na jazyku a trochu opíjející. Pátrala jsem v historii, kde se vůbec vzaly a našla jsem tezi, že jde o verzi kugelhupf (bábovky), která byla vytvořena v Lembergu kolem roku 1600. Baba se dostala do Paříže prostřednictvím sesazeného polského krále Stanislawa Leszczyńského, když byl vyhoštěn do Lorraine. Podle legendy shledal obvyklý dezert kuglhupf příliš suchý a namočil ho do rumu. Byl tak potěšen výsledkem, že dezert pojmenoval po jednom z hrdinů své oblíbené knihy Ali Baba z Tisíce a jedné noci. Později jeho šéfkuchař vylepšil bábovičky přidáním rozinek, ale dnes najdete recepty s nimi i bez nich a často servírované s ušlehanou smetanou, o čemž jsem tedy historické zmínky nenašla.
INGREDIENCE NA BABA:
220 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
20 G TŘTINOVÉHO CUKRU
2 ŽLOUTKY
170 ML MLÉKA
20 G DROŽDÍ
60 G MÁSLA
ŠPETKA SOLI
40 G ROZINEK A RUM DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA NA JEJICH NAMOČENÍ
INGREDIENCE NA NÁLEV:
180 ML VODY
180 ML TŘTINOVÉHO CUKRU
100 ML RUMU DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA
POSTUP:
Ideálně den předem dejte namáčet rozinky do rumu. Pokud to nestihnete, tak alespoň dvě hodiny předem.
Droždí rozmělněte do mísy robotu, přidejte lžící cukru a zalijte 50 ml vlažného mléka. Až vzejde kvásek, začněte postupně přimíchávat mouku, zbývající cukr a žloutky rozkvedlané ve 120 ml mléka, sůl, okapané rozinky a rozpuštěné, ale zchladlé máslo. Mísu dejte do robotu a na nízké otáčky hnětejte přibližně 5 minut. Poté nechte těsto přikryté utěrkou nebo fólií na teplém místě hodinu kynout.
Vykynutým těstem plňte formičky do ¾ jejich obsahu. Nechte přikryté ještě 20 minut dokynout. Troubu vyhřejte na 180 °C a pečte 25-30 minut. Po vytažení z trouby počkejte 5 minut a až potom vyndejte baba z formiček. Než vychladnou připravte si rumový nálev.
V kastrůlku smíchejte vodu s cukrem a dejte vařit. Míchejte a ohřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté sundejte kastrůlek z plotny a přilijte do cukrového rozvaru rum. Každou bábovičku vložte do nálevu a otáčejte s ní ze strany na strunu, aby se baba pořádně nasákla rumovou tekutinou. Tento postup opakujte alespoň dvakrát.