PISTÁCIOVÁ BÁBOVKA S BÍLOU ČOKOLÁDOU

Věděli jste, že pojídání květů se těší tisícileté tradici? Alespoň tak tomu bylo v Číně, Japonsku, ve starověkém Řecku a v Indii.  V Evropě se květy jako součást pokrmu rozšířily až prostřednictvím královské a šlechtické kuchyně. Já našla zmínky například o vodě z růží užívané během vaření v receptech z pozdního středověku a až v 17.-18. století začal panovat názor, že květy jako určitá forma ztělesněné poezie by se neměly ničit pojídáním. Jeden z méně známých jedlých květů je i magnolie, a jelikož ji mám na dosah v naší zahradě, upekla jsem pro ni bábovku. Jedli jsme ji sice my, ale ingredience do bábovky jsem vybírala tak, aby k lehké květinově ovocné vůni magnolie ladily. Vznikl tak twist na slavnou bábovku z café Savoy, v kterém jsem spojila jádra pistácie s bílou čokoládu a v polevě symbolicky použila vodu z magnolie.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

350 G ŠPALDOVÉ POLOHRUBÉ MOUKY

250 G TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU (já nahradila ½ březovým cukrem)

240 ML SMETANY 30%

250 G MÁSLA

6 VAJEC

100 G PISTÁCIOVÝCH JADER (nesolených)

2 LŽÍCE PISTÁCIOVÉ PASTY 

1 PRÁŠEK DO PEČIVA BEZ FOSFÁTŮ 

200 G BÍLÉ ČOKOLÁDY 

½ LŽIČKY VANILKOVÉHO EXTRAKTU

2 LŽÍCE RUMU DZAMA VANILLA

ŠPETKA SOLI

MÁSLO A HRUBÁ MOUKA NA VYSYPÁNÍ FORMY

INGREDIENCE NA POLEVU:

150 G BÍLÉ ČOKOLÁDY 

1 KVĚT MAGNÓLIE

1 LŽÍCE MÁSLA

2 LŽÍCE SMETANY 30%

POSTUP:

Troubu nechte vyhřívat na 170°C. Větší bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Elektrickým šlehačem utřete změklé máslo s polovinou cukru do jemného krému. Pokud se rozhodnete též snížit kalorický obsah bábovky nahrazením moučkového cukru březovým, použijte ho nyní při tření s máslem. Za stálého míchání přidávejte k utřenému máslu postupně žloutky, po nich při nižších otáčkách přilijte smetanu a pak zašlehejte pistáciovou pastu. K hmotě přisypte mouku s kypřícím práškem a promíchejte. Bílky se špetkou soli a moučkovým cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu a přimíchejte na závěr do těsta. Polovinu těsta vlijte do formy. Bílou čokoládu nasekejte na hrubo a i s pistáciovými jádry nasypte na těsto ve formě. Zalijte zbytek těsta a dejte péct do trouby přibližně na 50 minut. Zda je bábovka hotová můžete vyzkoušet špejlí. Po vytažení bábovky z trouby ji po chvíli vyklopte a až po vychladnutí případně polévejte polevou.

Na polevu si nejprve dejte rozpouštět bílou čokoládu ve vodní lázni. Květ magnolie zalijte 150 ml vařící vody a nechte louhovat. Do ještě horké čokolády přidejte lžíci másla, 2 lžíce vody z magnolie a až bude máslo rozpuštěné přidejte smetanu. Až poleva zchladne, můžete bábovku ozdobit dle své fantazie.