BYLINKOVÁ ZAPEČENÁ VEJCE NA BÍLÉM VÍNĚ

Když jsem si zakládala blog s vidinou, že budu oprašovat staré recepty, nenapadlo mě, že se dostanu až tak daleko. Ani jsem netušila, že je možné dohledat recepty staré několik set i tisíce let. Čím více se tímto tématem zabývám a postupuji po jednotlivých odkazech hlouběji do historie, tím více jsem překvapena, co všechno už dávno se vařilo a jaké suroviny se používaly. Nacházím v nich i velké obohacení pro svojí současnou kuchyni. Například v jednoduchém receptu od Mistra kuchaře krále Richarda II. se do zapečených vajec přidává 10 různých bylinek. Já většinou používala během vaření jednu až dvě bylinky, ale teď daleko více popouštím uzdu kreativitě a začínám i v běžných receptech kombinovat, co moje bylinná zahrádka dá. Dle mého pátrání se určitě s větším množstvím bylinek pracovalo ve 14.-17. století. V 15. století mě zase překvapilo, jak se téměř do všeho přilévalo víno. A tak jsem v tomto receptu zkombinovala bylinky i víno, a navíc přihodila u nás doma hojně používaný parmazán. 

Originální recept na Erbolate, tedy vejce smíchané s vídanými i nevídanými bylinkami, pochází z pergamenového svitku The Forme of Cury (Podoby vaření) uloženého v Britské knihovně. Já na recept narazila v knize Dějiny jídla ve 100 receptech od Williama Sitwella.

V původním znění zní recept následovně:“ Vezmi petržel, mátu, saturejku, šalvěj lékařskou, vratič, šalvěj luční, routu, dobromysl, fenykl, pelyněk brotan. Nasekej a umel jemně. S vejci smíchej. Misku máslem vymaž a směs do ní nalij. Upeč a nakrájené podávej.“

INGREDIENCE:

5 VAJEC

60 ML BÍLÉHO VÍNA FELCEBIANCO

60 G NAHRUBO NASTROUHANÉHO PARMAZÁNU

PLNÁ HRST BYLINEK (já dala mátu, hladkolistou petržel, šalvěj lékařskou, dobromysl neboli oregano, saturejku, pelyněk a tymián)

MÁSLO NA VYMAZÁNÍSŮL A ČERVENÝ PEPŘ

POSTUP:

Troubu nechte vyhřát na 220°C. Zapékací misku vymažte máslem a bylinky nasekejte nahrubo nebo najemno dle toho, co upřednostňujete.  Vejce prošlehejte s vínem a solí. Přidejte nastrouhaný parmazán a nasekané bylinky. Promíchejte a vlijte do mísy. Pečte přibližně 20 minut.