FRANCOUZSKÉ ČAJOVÉ PEČIVO MADELEINES

Jestli máte rádi příběhy o tom, jak vznikají různá jídla a jejich jména, mám pro vás zajímavou historii piškotových cookies madeleines (česky madlenky), které tvoří podstatnou část francouzské kultury. Jejich původ je částečně opředen tajemstvím, protože není jasné, jestli sahá až do středověku, kde se pojí s koláčky, které se pekly ve skořápkách mušlí pro poutníky z Saint-Jacques de Compostela nebo až s příběhem z poloviny 18. století. Ten se odehrál v Lotrinsku, které získal k doživotnímu užívání polský král Stanislaw Leszcyński. Jednoho dne byly Stanislawovi podány čajové piškotové koláčky, kterých se nemohl nabažit, a tak si nechal zavolat stvořitele zázraku. Když zjistil, že pochoutka nemá žádné jméno, nechal je pojmenovat po kuchařce, která je pekla. Ta se jmenovala Madeleine a pocházela z francouzského městečka Commercy. 

V 19. století se madlenky proslavily v díle slavného romanopisce Marcela Prousta a tak se staly součástí francouzské kultury. V té době se pekly poněkud sušší, alespoň tak se o nich Proust vyjadřuje. V kuchařských knihách té doby se přidávalo máslo v poměru 1:2, takže jejich textura byla lehčí, ale i poněkud suchá. Moderní francouzští kuchaři již dávají stejné množství másla a mouky. Já se přiklonila k verzi současné, ale z historického receptu jsem zachovala vodu z růžových květů, kterou jsem si v poslední době velmi oblíbila. Vyrobit ji můžete z čerstvých květů nebo i sušených určených k přípravě čaje. Stačí je přelít horkou vodou a nechat louhovat. Jednu lžíci dáte do těsta a zbytek můžete vypít.

INGREDIENCE:

100 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

100 G MÁSLA

80 G SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO CUKRU

1 LŽIČKA PRÁŠKU DO PEČIVA

2 VEJCE

ŠPETKA SOLI

NASTROUHANÁ KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU A POMERENAČE (nebo alespoň jedno z toho)

1 LŽÍCE VODY Z KVĚTŮ RŮŽE 

1 LŽIČKA MLETÉ VANILKY

POSTUP:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a vymažte důkladně formičky máslem.  Elektrickým šlehačem našlehejte vejce s cukrem do nadýchané pěny. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, mletou vanilkou, kůrou z pomeranče a citrónu. K suché směsi přidejte našlehaná vajíčka s cukrem a růžovou vodu. Jemně promíchejte a nechte 20 minut odstát. Poté lžící nabírejte těsto a plňte formičky do ¾ jejich obsahu. Pečte přibližně 10 minut.

Madlenky jsou hotové, když začne zlátnout jejich povrch. Případně můžete vyzkoušet špejlí, zda jsou upečené. Ještě horké je vyklepávejte z formiček a nechte na mřížce vystydnout.

Pochutnáte si na nich určitě, tak jak jsou, ale pokud je chcete posunout o kousek dále, smočte jejich konec v rozpuštěné hořké čokoládě. Citrusové aroma madlenek se s čokoládou krásně doplňuje.