KVÁSKOVÉ VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

Jidáše se připravovali vždy na Zelený čtvrtek, ještě před východem slunce, aby se mohly pojídat k snídani. Věřilo se totiž, že kdo je ráno sní, bude se těšit nejen pevnému zdraví, ale bude i chráněn před uštknutím hadem nebo píchnutím vosy a včely. Dle křesťanského učení jidáše symbolizují provaz, na kterém se Jidáš ve čtvrtek v noci oběsil, poté co zradil Ježíše, proto se těsto stáčí do různých tvarů připomínající provaz. Jidáše se nejen na Zelený čtvrtek snídaly, ale také rozdávali jako výslužka koledníkům, kteří ten den chodívali s řehtačkou volajíc „Jidáše honíme, klekání zvoníme, přitom se modlíme…“

INGREDIENCE NA ROZKVAS:

150 G ŠPALDOVÉ MOUKY HLADKÉ

100 G VODY

1 LŽÍCE KVÁSKU

INGREDIENCE NA TĚSTO:

200 G ŠPALDOVÉHO KVÁSKU

300 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY (1/3 CELOZRNNÉ A 2/3 BÍLÉ)

100 G CUKRU TŘTINOVÉHO KRYSTALU SVĚTÉHO

60 G SMETANY NA VAŘENÍ

2 ŽLOUTKY 

90 G MÁSLA

½ LŽČIKY SOLI

½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

½ LŽIČKY STROUHANÉ CITRÓNOVÉ KŮRY

INGREDIENCE NA POTŘENÍ:

1 ŽLOUTEK

1 LŽIČKA MLÉKA

2 LŽÍCE MEDU

1 LŽÍCE MÁSLA

POSTUP:

Pokud máte kvásek žitný, je potřeba ho převést na špaldový. Vezmete 10 g kvásku žitného, 100 g hladké špaldové mouky, 60 g vody a uhnětete tuhý kvas, který necháte pracovat 8-12 hodin. Kvásek by měl zdvojnásobit své množství. Z něho potom odeberete opět lžíci kvásku a zopakujete postup, tedy smícháte s moukou a vodou ve stejném poměru jako na začátku, a navíc ještě přidáte lžíci cukru. Necháte pracovat opět 8-12 hodin.  Z tohoto kvásku potom zaděláte těsto.

Smíchejte kvásek s moukou, přidejte cukr a žloutky smetanu a hněťte ideálně v robotu 5 minut. Poté přidejte trochu povolené máslo, sůl, muškátový oříšek a citrónovou kůru a nechte robot hníst dalších 10-15 minut. Uhnětené těsto poznáte dle toho, že se lehce odlepuje od stěn misky a není příliš lepkavé. Pokud vám těsto moc lepí, přidejte ještě trochu mouky. Těsto nechte v míse přikryté fólií kynout 3-4 hodiny, ale po 2 hodinách ho přeložte – jednoduše rukama párkrát ohnete přes sebe.

Po 4 hodinách rozdělte těsto na 16 dílků a vyválejte na tenké provázky o síle přibližně 1 cm a délce 15 cm. Poté dle své fantazie tvořte tvary, které budou svým stočením připomínat provaz. Plech vyložte pečícím papírem a jidáše na ně přemístěte. Přikryjte fólií a nechte dokynout další 3-4 hodiny. Jidášky zvětší svůj objem ještě přibližně o třetinu. Poté je pomašlujte žloutkem rozkvedlaným v mléce a dejte péct do trouby vyhřáté na 210 °C, do které umístěte na spodní příčku ještě jeden plech s přibližně 200 ml vody. Pečte při vyšší teplotě 10 minut a poté troubu snižte na 180 °C a pečte dalších 10 -15 minut. Než se jidáše upečou rozpusťte si med s máslem a hned jak je vyndáte z trouby je pomažte. Nechte vychladnout na mřížce.