KOKOSOVÉ BEZÉ S MANGEM A MOCHYNÍ

Představuji vám mojí třetí variaci na klasický bezé dort. Já a Stelinka bezé zbožňujeme a tak když měla nedávno svátek, bylo jasné, co se bude péct. A protože Stelinka měla chuť na mango, ke kterému se krásně hodí kokos, vyzkoušela jsem tuhle kombinaci. Bylo to trochu experimentování a napjatého očekávání, zda dort bude držet pohromadě a zda bude chutnat, ale nakonec vše dopadlo na výbornou. Nicméně, kdybych měla všechny bezé seřadit dle mých chuťových preferencí, tak na první místo bych dala Schwarzwaldské bezé s višněmi z rumu, pak bezé s pistáciovým krémem a až na poslední místo to s mangem. Stelinka si dort náramně pochvalovala a neměnila by ho prý za jiný. Holt dospělácké chutě jsou jiné než ty dětské. 

INGREDIENCE NA BEZÉ:

6 BÍLKŮ

1 LŽÍCE KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU 

ŠPETKA SOLI 

200 G MOUČKOVÉHO TŘTINOVÉHO CUKU 

120 G MLETÉHO KOKOSU

200 G KVALITNÍ TMAVÉ ČOKOLÁDY

INGREDIENCE NA KRÉM:

200 G MANGA

500 G MASCARPONE 

600 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ 40%

50 G TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU

50 G NASTROUHANÉ KVALITNÍ BÍLÉ NEBO TMAVÉ ČOKOLÁDY 

LÍSTKY MÁTY, PLÁTKY MANGA A MOCHYNĚ NA OZDOBU

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 140°C. Připravte si dva pečící papíry a na každý obkreslete tužkou dvakrát talířek o průměru 20 cm s rozestupem 2 cm. Pokud se vám dva kruhy na jeden plech nevejdou, bude lepší upéct korpusy postupně. To znamená, že budete muset i sníh na bezé vyrábět na dvakrát, protože než by se vám upekla první várka korpusů, sníh by spadl. 

Vyložte si plechy papírem a pusťte se do výroby bezé. Ušlehejte bílky se solí na pevný sníh a pak postupně zašlehávejte cukr a kukuřičný škrob. Na závěr opatrně vmíchejte mletý kokos.  Předpokládám, že sníh šleháte robotem nebo tyčovým mixérem, ořechy ale zašlehávejte raději ručně. Takto připravený sníh rozdělte do středu 4 kruhů a stěrkou rozetřete do okrajů. Dejte péct do trouby přibližně na 50 minut. Upečené korpusy potřete čokoládou, kterou rozpustíte ve vodní lázni. 

Ze smetany ušlehejte hutnou šlehačku, do které postupně přimíchejte mascarpone a moučkový cukr. Z manga buď můžete udělat pyré a vmíchat ho do smetanového základu, ale v tomto případě určitě použijte smetanu minimálně 40 %, aby krém byl hutný anebo mango můžete nakrájet na velmi drobno a přidat v této konzistenci. Na závěr do krému přimíchejte nastrouhanou čokoládu. Já použila bílou, ale stejně tak dobře bude s mangem a kokosem fungovat tmavá. Každý korpus potřete náplní a vrstvěte na sebe. Dort pak ozdobte plátky manga, lístky máty a mochyní. Nejlépe chutná po pár hodinách odležení.