JIHOČESKÁ PRAŽENKA

Tahle jednoduchá polévka se dělávala na druhou postní neděli, která se tradičně nazývá pražnou či sazometnou. První název je odvozen od pražmy – postního pokrmu, který se tuto neděli připravoval. Jde o pražené naklíčené obilí, z kterého se vařila typická jihočeská polévka praženka, nebo sladká i slaná kaše. Také se vymetaly komíny, čistila se kamna a pece od sazí, bílily se domy i hospodářské budovy a od těchto činností je odvozen druhý název sazometná. Já tuhle polévku miluji, i když je tak prostá a pro svojí velmi rychlou přípravu ji někdy dělám k večeři, když je potřeba se zahřát a enstihlo se dojít na nákup.

INGREDIENCE:

70 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

1,5 L ZELENINOVÉHO VÝVARU

OLIVOVÝ OLEJ

70 G JEČNÝCH KRUP

2 VAJÍČKA

SŮL, DRCENÝ KMÍN, PEPŘ

HLADKOLISTÁ PETŽEL

POSTUP:

Nejprve si dejte vařit kroupy, které před tím na troše olivového oleje opečte. Vařte přibližně 50 minut. Po 30 minutách opražte mouku v hrnci na sucho i s kmínem, dávejte pozor, aby se vám nepřipálila a poté zalijte vývarem, osolte. Až vám polévka zhoustne rozklepněte do ní vejce a lehce je vidličkou rozmíchejte. Do 2 minut můžete podávat s kroupami a ozdobené petrželkou.