CITRÓNOVO-MAKOVÝ DORTÍK Z AMASAKÉ

Amaseké je oblíbené především mezi makrobiotiky, ale věřte, že když ho ochutnáte, zamilujete si ho také. Svou příjemnou sladkou chuť získává během přirozeného procesu fermentace, při kterém dochází ke štěpení složitých cukrů z obilovin. Amasaké pochází z Japonska, kde se vyrábí především z rýže, ale je možné ho vyrobit z jakéhokoliv obilí. Obsahuje vitamín B, vápník, železo a různé enzymy, díky kterým příznivě ovlivňuje trávení. Můžete si z něj vyrobit puding nebo s ním doslazovat ovesné kaše, smoothie, přidávat do dezertů anebo na něj jen tak chodit do lednic, když vás přepadne mlsná a zrovna budete na dietě. Já jsem z něj připravila tenhle dortík, který je bez lepku a bez laktózy.

INGREDIENCE:

400 G BÍLÉHO TOFU

200 G AMASAKÉ

25 G KAKAOVÉHO MÁSLA

30 G MLETÉHO BÍLÉHO MÁKU

3 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

KŮRA ZE 2 BIO CITRÓNŮ

200 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ300 G DATLOVÉ PASTY

POSTUP:

Nejprve si rozpusťte kakaové máslo a nechte chladnout. Vlašské ořechy rozmixujte na středně hrubo a spojte je s datlovou pastou. Nejlépe a nejrychleji to uděláte prsty. Vzniklý základ upěchujte na dno dortové formy o rozměru 22 cm. Amasaké, tofu, bílý mletý mák, kůru a šťávu z citrónů dejte do jedné nádoby a tyčovým mixérem nebo v blendru rozmíchejte do jemné, hladké konzistence.

Poté přimíchejte rozpuštěné kakaové máslo. Pokud by se vám náplň zdála málo sladká, nepřidávejte již amasaké, ale spíše například březový cukr. Jinak by vám dort nedržel pohromadě a příliš by se roztékal. Hmotu přelijte na základ dortu a dejte do mrazáku na hodinu ztuhnout. Následně již udržujte v lednici.

Skvěle chutná s bobulovitým ovocem, fíky nebo švestkovou omáčkou.