ŠPALDOVO-TVAROHOVÉ KOBLIHY NEKYNUTÉ

Koblihy smažím jen jednou do roka, a to většinou na masopustní neděli dětem k snídani. Dříve se koblihy chystaly již na tučný čtvrtek, kde se hodily jako sladká tečka po téměř celodenním masovém hodování, ale podávaly se i na tancovačkách během masopustní neděle a pak v maškarním průvodu následující úterý. Letos můžeme masky tak akorát pověsit na hřebík nebo si udělat rej doma a k tomu alespoň dle tradice nasmažit mísu koblížků. Já je vždy připravuji z kynutého těsta, ale vloni jste psali, že byste chtěli recept i na nekynuté, tak jsem je letos udělala poprvé jinak a byly výborné.

INGREDIENCE:

200 G ŠPALDOVÉ HLADKÉ MOUKY (1/3 celozrnné a 2/3 bílé)

250 G MĚKKÉHO TVAROHU 

3 ŠŤASTNÁ VEJCE

2 LŽÍCE RUMU DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA 

½ SÁČKU PRÁŠKU DO PEČIVA BEZ FOSFÁTŮ 

¼ LŽIČKA VANILKY

ŠPETKA SOLI

OLEJ NA SMAŽENÍ (já použila kokosový, který se nepřepaluje)

MARMELÁDA NA PLNĚNÍ

POSTUP:

Rozšlehejte vajíčka a smíchejte s tvarohem, rumem, vanilkou a solí. Poté přisypte mouku a kypřící prášek. Rozpalte olej v hlubším kastrolu, ale ne příliš velkém, abyste nemuseli spotřebovat velké množství oleje. Oleje by mělo být v hrnci přibližně na půl prstu. Těsto je poměrně lepivé a trochu hůře se s ním pracuje. Můžete si pomoci buď dvěma lžícemi anebo si potřete ruce olejem a tvarujte koblížky v dlaních.

Koblížky vkládejte do hrnce tak, aby měly kolem sebe dostatek místa, až trochu naskočí. Nezmažte je moc rychle, aby se vám nestalo, že budou na povrchu upečené, ale uvnitř ještě syrové.

Po vytažení koblížků z oleje je položte na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný tuk. Můžete je pomocí cukrářského sáčku plnit marmeládou a nebo je namazat jen po povrchu, případně posypat cukrem.