SAMETOVÉ BROWNIES RED VELVET

Slyšeli jste již o red velvet brownies? Věřím, že brownies znáte všichni, ale red velvet? Zjistila jsem, že velvet neboli sametové koláče vznikaly v době viktoriánské, kdy se cukráři předbíhali, kdo upeče hladší a měkčí dort. Dorty se sice pekly už od 13.století, ale v té době vypadaly spíše jako sladký druh chleba, obsahovaly ořechy a sušené ovoce, tudíž měly hrubší strukturu. V 19. století se přišlo na to, že přidáním kakaa se stanou dezerty jemnější a sametovější. Red velvet brownies však vzniklo ještě později a váží se k jeho vzniku dvě teorie. Jedna říká, že red velvet cakes vznikly po druhé světové válce, kde se dorty obarvovali šťávou z červené řepy, aby získaly na větší atraktivitě a druhá tvrdí, že červená barva vzniká chemickou reakcí mezi nepraženým kakaem a kyselinou. To jsem samozřejmě musela vyzkoušet a musím říct, že úplné červené barvy jsem nedosáhla, ale na druhou stranu brownies nemělo díky přidání vinného octu tak tmavou čokoládovou barvu jako obvykle. Dnes se běžně přidává do red velvet brownies potravinářské barvivo. Do toho jsme nešla, ale příště zkusím přidat šťávu z červené řepy a dám vám zprávu, co to udělalo.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

150 G MÁSLA

4 VEJCE

250 G CUKRU (dala jsem půl na půl Muscovado a březový)

30 G NEPRAŽENÉHO KAKAA

1 LŽIČKA BÍLÉHO VINNÉHO OCTA

1 LŽIČKA VANILKY

¼ LŽIČKA SOLI 

ČERVENÉ POTRAVINÁŘSKÉ BARVIVO (chcete-li vyzkoušet)

INGREDIENCE NA VRCHNÍ VRSTVU:

250 G SMETANOVÉHO SÝRA (Lučina, Philadelphia, Gervais)

50 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA 

1 LŽIČKA VANILKOVÉHO EXTRAKTU 

1 ŽLOUTEK

POSTUP:

Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte všechna vejce. Poté vmíchejte mouku, cukr, sůl, kakao, vanilkový extrakt a ocet. Pokud chcete mít těsto výrazněji červené, přidejte potravinářské barvivo a těsto obarvěte do požadovaného odstínu. Těsto vlijte do forem anebo na plech vyložený pečícím papírem. 

Smíchejte smetanový sýr se žloutkem, cukrem a vanilkou. Poté směs natřete na povrch brownies a roztírejte tak, aby se částečně smíchalo z těstem a vytvořila se tak lehce mramorovaná vrchní vrstva.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25-30 minut. Brownies nebude uvnitř úplně tuhé, tak se nelekněte. Po vytažení plechu nebo forem z trouby, je nechte nejprve úplně zchladnout a až potom krájejte.