POLÉVKA Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

Mám pro vás další recept tentokrát “jen” 126 let starý, pocházející z jedné z nejlepších kuchařských knih, která kdy v našich zemích vyšla. Marie Svobodová věnovala sepsání této knihy podstatnou část svého života a na základě jejích praktických zkušeností vzniklo dílo, dalece přesahující hranice svého žánru. Našla jsem v ní spousty odpovědí na otázky, na které jsem nemohla najít jednotný názor. Těším se, že budu rady tak slavné kuchařky využívat v mých receptech a následně sdílet s vámi. A teď zpět k receptu. Je to recept na ořechovou polévku, a jelikož jsem ji nikdy nedělala, musela jsem ji vyzkoušet.

INGREDIENCE:

40 JADER VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
300 ML KUŘECÍHO NEBO HOVĚZÍHO VÝVARU
1000 ML VODY
SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Jádra vlašských ořechů vložíme do osolené vody a vývaru a zvolna vaříme dokud ořechy nezměknou. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme a procedíme přes sítko, abychom odchytli případné slupky. Opepříme klidně i trochu více, jelikož pepř se k ořechům krásně hodí. Polévku můžete podávat s opraženou houstičkou a ztraceným vejcem, jak doporučuje sama Marie Svobodová. Mě tahle kombinace moc chutnala.