FILTROVANÁ KÁVA

Možná jste si všimli, že v kavárnách se vedle přípravy esspresso kávy, začala v nabídce také objevovat káva filtrovaná neboli filtr. Já jsem si ho oblíbila natolik, že jsem si začala filtr připravovat sama doma. Skvělé je, že je to velmi jednoduché, rychlé a pořizovací cena Clever Dripperu, ve kterém se káva dělá, není vůbec vysoká. Ještě tedy k němu nesmíte zapomenout koupit filtry. Pokud chcete mít kávu s nejlepší chutí, je potřeba si pořídit i mlýnek, abyste ji vždy namleli čerstvou. Údajně si káva zachovává nejvyšší aroma do 15 minut od namletí. Já jsem si koupila japonský mlýnek Porlex, který sice stál trochu více, ale vzhledem k tomu, že ho používám každý den, jsem chtěla kvalitní značku. Mlýnek je ruční, takže se doma přetahujeme, kde bude mlít. Máme ho už druhý rok, ale mletí kávy se zatím nikomu neomrzelo. Je to takový krásný ranní rituál, meleme, meleme a pak ta nádherná kávová vůně a úžasná chuť. Na filtrované kávě je skvělé to, že se získává přirozeným louhováním ve vodě, neobsahuje žádnou sedlinu, tudíž nedochází k žádnému dalšímu louhování a uvolňování látekkteré nejsou zdraví prospěšné. 

Kávu pro přípravu filtru můžete vybrat dle vašich preferencí, to je samozřejmé. Já bych ráda vyzdvihla kávu výběrovou.Výběrová káva se pěstuje v ideálních klimatických podmínkách a vyznačuje se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Unikátní chuť je výsledkem mnoha faktorů, jako je dlouhá doba zrání, pečlivý sběr zralých plodů (často ruční metodou) a velmi pozorné zpracovávání zrn.

Výběrovou kávu rozpoznáte podle informací uvedených na obalu jako je například země a region původu kávy, způsob zpracování kávových třešní, datum a stupeň pražení. Tento popis vám napoví, jaké chuťové spektrum můžete od kávy očekávat a pro jakou metodu přípravy je daná káva nejvhodnější. 

Každá příprava kávy má svoje přednosti. Na filtrované kávě je úžasné, jak se mění její chuť během chladnutí. Ihned po vyfiltrování převládají jemně nahořklé tóny, ale postupně se začne rozvíjet její acidita, ovocný nádech a lehká sladkost, která se zintenzivňuje, čím je káva studenější.

PŘÍPRAVA FILTROVANÉ KÁVY:

  • Nejprve si odměřte potřebné množství zrnek kávy. Na 250 ml vody budete potřebovat 17 gramů kávy, což odpovídá dvěma šálkům kávy. Umelte kávu na střední hrubost. Tato hrubost odpovídá vzhledem a strukturou krystalické soli. 
  • Postavte dripper na hrneček nebo konvičku, do které budete kávu filtrovat. Umístěte do dripperu filtr a vlijte do něj horkou vodu, kterou nechte protéct do nádoby, na které stojí. Nádoba se vám před přípravou kávy hezky ohřeje a filtr přilne na stěny dripperu.
  • Čerstvě namletou kávu přesypte do dripperu a krouživými pohyby zalívejte pomalu vodou o teplotě přibližně 93 °C do jedné třetiny dripperu. Kávu lehce promíchejte a poté opět pomalu krouživě dolévejte zbytkem vody. 
  • Nechte extrahovat 3 minuty a přefiltrujte do připravené nádoby.