OŘECHOVÉ TYČINKY S RUMEM BOTRAN COBRE

Můj muž vzpomínal na své nejoblíbenější cukroví z dětství: „Takové ořechové tyčinky s citrónovou polevou, krásně křupavé, možná dokonce trochu až moc tvrdé, ale hrozně dobréééééé.“ No jo, ale co v nich bylo, dohromady dát neuměl. Zkusila jsem tedy recept na ořechové tyčinky za studena, samozřejmě s polevou a ještě jsem je vyšperkovala kandovanou pomerančovou kůrou. Uvnitř se skrývá opět tekuté koření tentokrátv podobě rumu Botran cobre, který se destiluje v měděných kotlích, uvnitř kterých je umístěn košík s kardamomem, skořicí, zázvorem a hřebíčkem. Tento proces, během kterého se do páry dostávají tóny koření, dává rumu Botran Cobre nejen jeho jméno („cobre“ ve španělštině znamená „měď“), ale také jeho charakter. Tak máte typy rovnou dva, na cukroví i na dárek k vánocům (piřídíte ve @warehouse1cz)

INGREDIENCE NA ZÁKLAD:

200 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

80 G TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU

70 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

2 LŽÍCE RUMU BOTRAN COBRE

1 BÍLEK

INGREDIENCE NA POLEVU:

100 G MOUČKOVÉHO TŘTINOVÉHO CUKRU

3 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

1 BÍLEK

POSTUP:

Mleté vlašské ořechy smíchejte s oběma cukry, bílkem a rumem. Lehce poprašte vál třtinovým moučkovým cukrem a vzniklé těsto vyválejte na plát o síle 0,5 cm. Vykrajujte čtverečky nebo obdélníky. Pusťte se do přípravy polevy. V misce umíchejte bílek s třtinovým moučkovým cukrem a citrónovou šťávou do husté pěny. Jednotlivé kousky polijte polevou a ozdobte kandovaným pomerančem nebo ořechy. Nechte přes noc zaschnout