DROBENKOVÝ KOLÁČ S JABLKY A TVAROHEM

Znáte drobenkový jablečný koláč s tvarohem? Když něco peču roky, mám pocit, že to nemůže být novinka ani pro nikoho jiného a bývám pak překvapena, když je tomu naopak. Přesně tak je to i s tímto koláčem. U nás na něj pravidelně přichází řada, když už se nám “ojí” štrůdl, do vánoček je ještě daleko a sklep neustále přetéká jablky. Když jsem ho poslední návštěvě nabídla ke kávě a sepisovala posléze recept, řekla jsem si, že asi přeci jenom není tak známý a bude stát za to, dát ho na blog. Je krásně voňavý, lehce křupavý, hutný a sytý zároveň. Prostě ideální dobrota do těchto podzimních dnů.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

350G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

200G STUDENÉHO MÁSLA

180G TŘTINOVÉHO CUKRU 

¼ LŽIČKY VANILKY

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

7 STŘEDNĚ VELKÝCH JABLEK

HRST HROZINEK

HRST VLAŠKÝCH OŘECHŮ

½ LŽÍCE SKOŘICE

150G ZMĚKLÉHO MÁSLA

100G BŘEZOVÉHO CUKRU NEBO KRYSTALU 

¼ LŽIČKY VANILKY

500G TVAROHU 

2 VEJCE

1 VANILKOVÝ PUDINK

POSTUP:

Do misky nakrájejte studené máslo, přidejte mouku, cukr, vanilku a prsty vypracujte v drobenku. Koláčovou formu vymažte máslem a dvě třetiny drobenky upěchujte na jejím dně.  

Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a poté smíchejte s rozinkami, nasekanými vlašskými ořechy a skořicí.

Změklé máslo utřete s cukrem a vanilkou, přidejte tvaroh, vejce, puding a vymíchejte do hladké konzistence. Na drobenku upěchovanou na dně formy rozprostřete jablkovou směs a poté zalijte tvarohovou náplní a posypte zbývající drobenku.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut. Hlídejte si povrch koláče, ať není upečen příliš do tmava.

Často se mi stává, že když vytáhnu koláč z trouby má na svém povrchu bubliny, které ale chladnutím splasknou.