Znáte drobenkový jablečný koláč s tvarohem? Když něco peču roky, mám pocit, že to nemůže být novinka ani pro nikoho jiného a bývám pak překvapena, když je tomu naopak. Přesně tak je to i s tímto koláčem. U nás na něj pravidelně přichází řada, když už se nám “ojí” štrůdl, do vánoček je ještě daleko a sklep neustále přetéká jablky. Když jsem ho poslední návštěvě nabídla ke kávě a sepisovala posléze recept, řekla jsem si, že asi přeci jenom není tak známý a bude stát za to, dát ho na blog. Je krásně voňavý, lehce křupavý, hutný a sytý zároveň. Prostě ideální dobrota do těchto podzimních dnů.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
350G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
200G STUDENÉHO MÁSLA
180G TŘTINOVÉHO CUKRU
¼ LŽIČKY VANILKY
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
7 STŘEDNĚ VELKÝCH JABLEK
HRST HROZINEK
HRST VLAŠKÝCH OŘECHŮ
½ LŽÍCE SKOŘICE
150G ZMĚKLÉHO MÁSLA
100G BŘEZOVÉHO CUKRU NEBO KRYSTALU
¼ LŽIČKY VANILKY
500G TVAROHU
2 VEJCE
1 VANILKOVÝ PUDINK
POSTUP:
Do misky nakrájejte studené máslo, přidejte mouku, cukr, vanilku a prsty vypracujte v drobenku. Koláčovou formu vymažte máslem a dvě třetiny drobenky upěchujte na jejím dně.
Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a poté smíchejte s rozinkami, nasekanými vlašskými ořechy a skořicí.
Změklé máslo utřete s cukrem a vanilkou, přidejte tvaroh, vejce, puding a vymíchejte do hladké konzistence. Na drobenku upěchovanou na dně formy rozprostřete jablkovou směs a poté zalijte tvarohovou náplní a posypte zbývající drobenku.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut. Hlídejte si povrch koláče, ať není upečen příliš do tmava.
Často se mi stává, že když vytáhnu koláč z trouby má na svém povrchu bubliny, které ale chladnutím splasknou.