CITRÓNOVÁ BÁBOVKA S BÍLLÝM MÁKEM A TVAROHEM

Já jsem velká milovnice máku, ale moje děti ho moc nemusí. Tak jsem na ně vymyslela malou fintu a propašovávám jim do jejich oblíbených jídel mák bílý. Ani si ho nevšimnou, pokud mě nevidí, jak ho sypu do těsta a jeho oříšková chuť jim už vůbec nevadí. Bílý mák má totiž daleko více ořechovou chuť než ten modrý a dříve se dokonce používal jako náhražka ořechů.  Moje sympatie má nejen kvůli velmi vysokému obsahu vápníku a samozřejmě i dalších prospěšných látek, ale i proto že se u nás pěstuje už od středověku a je to taková naše kulturní plodina. Pokud chcete vyzkoušet recept s bílým mákem, můžete začít jednoduchou citrónovou bábovkou. 

INGREDIENCE:

160 G MÁSLA

250 G TŘTINOVÉHO CUKRU SVĚTLÉHO

4 VEJCE

500 G TAVROHU

ŠPETKA SOLI

160 G ŠPALDOVÉ KRUPIČKY 

40 BÍLÉHO MÁKU

1 PRÁŠEK DO PEČIVA BEZ FOSFÁTŮ

1 BIO CITRÓN

POSTUP:

Troubu předehřejte na 180°C. V jedné míse vyšlehejte pomocí tyčového mixéru cukr se žloutky a se změklým máslem do nadýchané pěny. V druhé míse utřete tvaroh s citrónovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou a poté přidejte ke žloutkové pěně a promíchejte. Krupičku smíchejte s bílým mákem a práškem do pečiva a přisypte do mísy k mokré směsi.

Ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu lehce vmíchejte do těsta. a 
Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou.

Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte krupičkou a vlijte hotové těsto. Pečte přibližně 50 minut.

Zda je bábovka hotová zkontrolujte pomocí špejle. Pokud je po vytažení z těsta suchá, máte upečeno. Do. Po vychladnutí můžete bábovku poprášit moučkovým cukrem.