Tak tu pro vás mám první recept z kuchařky Sandtnerové. Je to celerová polévka v mém podání s pastou z bílého lanýže, kterou pořídíte v Edelikatesach. Sandtnerová servírovala tuto polévku s kapustovým svítkem nebo smaženým hráškem, ale já mám vyzkoušeno, že celer a lanýže jdou krásně dohromady, tak jsem šla po jistotě. Fantazii se však meze nekladou a výborná bude i s krutónky nebo dýňovým olejem.
INGREDIENCE:
400 G CELERU
300 G BRAMBOR
1 CIBULE
SŮL
60 G GHÍ NEBO MÁSLA
¼ L PLNOTUČNÉHO MLÉKA
1 ŽLOUTEK
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
1 LŽIČKA PASTY Z BÍLÉHO LANÝŽE
POSTUP:
Celer, brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte ghí nebo máslo a zeleninu orestujte. Pochvíli přilejte vodu nebo pokud chcete zeleninový vývar, přidejte sůl a vařte do měkka. Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem a pokud je polévka málo hustá přidejte jíšku.
Sandtnerová jíšku v receptu má, ale pokud dáte zeleninu vařit do trochu menšího množství vody, ani ji přidávat nemusíte. Polévka bude hustá z rozmixování samotné zeleniny. Jíška však dodá polévce nejen hustotu, ale i o něco lepší chuť. Pokud se tedy pro ni rozhodnete, osmahněte si na másle hladkou mouku v poměru 1:1 (50g másla, 50 g mouky) a pak ji přidejte do polévky. Já ji přidávám tak, že ji nejprve rozmíchám v troše polévky, kterou přileji do kastrůlku, v kterém jsem jíšku smažila, abych předešla vzniku žmolků. Pořádně rozmíchám, pak přileji další porci polévky a až poté vzniklou jíšku přeliji do hrnce s polévkou.
Polévku s jíškou vařte ještě 15 minut. Když je polévka uvařená, přidejte do ní v mléce umíchaný žloutek a ozdobte sekanou petrželkou.
Sandtnerová servírovala celerovou polévku s kapustovým svítkem nebo smaženým hráškem, já jsem si ji dochutila pastou z bílých lanýžů a byla fantastická. Celer a lanýže jdou totiž krásně k sobě.