SVATOMARTINSKÉ KYNUTÉ ROHLÍČKY

Věděli jste, že hlavním symbolem svátku svatého Martina jsou svatomartinské rohlíčky, protože připomínají podkovy jeho koně?

Pátrala jsem po příbězích o svatém Martinovi a našla jsem jich hned několik. Těžko říct, které jsou pravdivé, ale všechny mají jedno společné – popisují Martina jako člověka, který se ke všem choval jako k sobě rovným a byl velmi štědrý, i když sám byl vysoce postavený římský důstojník. Nejznámější je příhoda, jak se po cestě na svém koni do vojenského tábora rozdělil o svůj plášť. A jak? Rozťal ho mečem. Jednu polovinu dal mrznoucímu žebráku údajně proto, že neměl co jiného mu v ten moment nabídnout. Podle legendy pak ve snu uviděl Ježíše ve svém plášti a nechal se díky tomu pokřtít. Později se dokonce stal biskupem. Svatomartinské posvícení je tedy spojeno se štědrostí a hodováním.

Stejně jako je příběhů o svatém Martinovi je také receptů na svatomartinské rohlíčky. Najdete recepty na klasické kynuté či nekynuté těsto, ale mě nejvíce zaujalo studené kynuté těsto. Mám ho v merku již pěkně dlouho, jelikož z něj jsou rohlíčky nejvíce křupavé. Zkoušela jsem ho poprvé a světe div se, povedlo se. I když je mi naprostou záhadou, jak to, když bylo v lednici.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

500 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY (cca 1/3 celozrnné, 2/3 bílé)

150 ML VLAŽNÉHO MLÉKA 

80 G TŘTINOVÉHO CUKRU

150 G MÁSLA

20 G DROŽDÍ 

3 ŽLOUTKY

1 BÍLEK NA POTŘENÍ

SŮL

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

1/2 HRNEČKU MÁKU

1/2 HRNEČKU POVIDEL

100 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

80 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

1 LŽÍCE RUMU DZAMA VANILLA

1 BÍLEK

POSTUP:

Do mísy rozdrolte droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. Přibližně po 10 minutách vzejde kvásek. Kvásek poznáte podle bublin, které se tvoří na hladině mléka. Žloutky rozkvedlejte ve zbylém mléce a přidejte do něj sůl. Do mísy s kváskem přisypte mouku a pak přilijte mléko se žloutky. Studené máslo nastrouhejte a přidejte k těstu. Vše pořádně promíchejte, případně si pomozte rukama, abyste vypracovali kompaktní těsto. Pak uložte těsto zpět do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a dejte na noc do lednice.

Druhý den nechte těsto po vytažení z lednice „oteplit“ na pokojovou teplotu, rozdělte ho na dva díly a poté rozválejte na pomoučněném vále na kulatou placku o síle přibližně 3 mm. Nožem pak placku rozkrájejte na 6 trojúhelníků. Na každý trojúhelníček naneste do širokého konce náplň a stočte ho. Špička trojúhelníku vám tak zůstane pěkně na vrchu.

Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě dalších 15 minut dokynout. Každý rohlíček pomažte rozšlehaným bílkem a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Upečené by měly být za 10-15 minut.

Svatomartinské rohlíčky nejraději plním povidlovo-makovou náplní a ořechovou náplní. První náplň je velmi jednoduchá. Stačí pouze smíchat v poměru 1:1 mletý mák a povidla. Ořechová náplň je náročnější pouze tím, že si nejprve musíte namlít ořechy. Poté jednoduše se spojit s bílkem a cukrem, případně ovonit rumem. Samozřejmě můžete rohlíčky plnit i tvarohem nebo jen povidly. Je to jen na vás. 🙂