OCCHIPINTI SP68 ROSSO

Sicilské červené SP68 je mladé čerstvé přírodní víno, velmi elegantní s jemnou chutí plnou slunce a svěžesti země.

Po odstranění stonků a mechanickém lisování spontánně fermentuje a maceruje třicet dní na slupkách v cementových nádržích o objemu 85 hl. Velmi se dbá na to, aby slupky byly neustále ponořené, takže během macerace se každý den ručně provádí míchání a potápění matolinového klobouku. Následuje vypouštění a jemné lisování, po kterém následuje zrání, během kterého se víno zdokonaluje ve stejných cementových nádržích na svých ušlechtilých kalech po dobu šesti měsíců, předtím než je bez čiření a filtrace stáčeno do láhví, kde odpočívá další měsíc až dva.

Název dostalo podle nejstarší sicilské vinařské dopravní cesty táhnoucí se z Gela do Riposta, protínajíc úsek dnešní silnice SP68 v místě poblíž vinařství. Arianna říká, že červené SP68 je spojením dvou hroznů, které se nejvíce ztotožňují s touto zvláštní a krásnou oblastí Sicílie.

Místo původu: Itálie, Sicílie, provincie Ragusa, Vittoria
Vinařství: A.A. ARIANNA OCCHIPINTI
Označení: Terre Siciliane IGT
Barva: tmavě rubínově červená
Odrůda: 70% Frappato di Vittoria – červená odrůda hroznů má tisíc tváří a je extrémně elegantní, 30% Nero d’Avola – červené vinné a koncentrované hrozny, které pravděpodobně nejvíce vystihují Sicílii 
Vinice: s průměrným věkem patnácti let se nachází na deseti hektarech v nadmořské výšce 280 m, obdělávaná organicky, sklízí se od posledního týdne v září do 10.října výhradně ručně pouze ty nejzralejší hrozny
Půda: vápenaté červené písky ve složení s vápencovými vrstvami, střední konzistence, bohatá na humus a uhličitan vápenatý, který dává vínu přírodní kyselinku
Chuť: svěží, jemná, perfektně vyvážená, přesně podpořená tříslovinami, ovocná s živou perzistentní chutí a příjemnou kyselinkou s ovocným návratem, jenž krásně uzavírá
Vůně: vyjadřuje svou středomořskou duši díky čichovému profilu složenému z tónů červeného ovoce, tymiánu a tmavých koření 
Párování s jídlem: obzvlášť se hodí k pečeným a grilovaným masům a ke zvěřině
Doporučená teplota při podávání: 16-18°C, po otevření dekantovat a nechat alespoň 2 hodiny dýchat