CHIA PUDINK S MANGEM

Chia puding se již delší dobu drží v nabídce trendy bister, ale bohužel ne vždy je tak chutný, jak vypadá za vitrínou. Při jeho přípravě bývá kámen úrazu správný poměr mléka a chia semínek. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by mi byl naservírovaný tento pudink příliš řídký, ale naopak bývá tuhý jako guma. Tu lze sníst jen s ovocem zdobící povrch pudingu, které ulpí na pár prvních lžičkách. Zbytek pak bývá poživatelný pouze s velkým sebezapřením. Alespoň pro mě. Při domácí přípravě můžete vyrobit pudink polévkové konsistence pouze v případě, že byste požili semínka stará. Ty totiž ztrácejí schopnost vázat vodu a nedokáží pak kolem sebe vytvořit potřebnou gelovitou vrstvu. 

Chia semínka mají tu fantastickou vlastnost, že dokáží povzbudit podobně jako káva, proto je potřeba je dávkovat velmi umírněně a s ohledem na denní hodinu. Skvěle se pak hodí jako výživa pro sportovce, protože ze z nich energie uvolňuje pozvolně a navíc díky svému gelovitému obalu hydratují organismus.

INGREDIENCE:

2 LŽÍCE CHIA SEMÍNEK 

250 MLÉKA (kokosového, mandlového, kešu) 

2 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU (pokud sirup nepoužijete, dejte o 2 lžíce více mléka)

OVOCE (čerstvé, mražené, marmeláda)

POSTUP:

V misce rozmíchejte mléko se sirupem a přidejte chia semínka. Misku můžete přikrytou uložit do lednice a až po zgelovatění pudinku ho rozdělit do mističek anebo ho můžete rozdělit do menších nádobek rovnou. Hodinu po uložení směsi do chladu ji promíchejte a pak nechte odstát do druhého dne. Před servírováním ozdobte vašim oblíbeným ovocem.

Pokud se rozhodnete pro variantu se zamíchaným ovocem či ovocnou marmeládou přímo v pudinkové směsi, nezapomeňte dle konzistence ovoce přidat tekutou složku. Pokud například budete chtít přidat tuhý džem, musíte přidat tekutiny více, než když použijete řidší marmeládu. 

Případně můžete chia směs ovocem či marmeládou prokládat a vytvářet tak barevné vrstvy. Opravdu záleží jen na vaší fantazii.