DUŠENÁ JABLKA VE SLADKÉM VÍNĚ BERA

INGREDIENCE:

8 KYSELEJŠÍCH JABLEK

5 LŽIC JAVOROVÉHO SIRUPU NEBO MEDU

400 ML VÍNA BERA MOSCATO D’ASTI DOCG

CELÁ SKOŘICE

1 HŘEBÍČEK

HRST OŘECHŮ (VŮAŠSKÉ, PEKANOVÉ, LÍSKOVÉ)

3 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA NEBO KOKOSOVÉHO OLEJE

ŘESKÝ JOGURT NEBO ŠLEHAČKA

POSTUP:

Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. Vhoďte je do hrnce a zalijte vínem. Jablka nemusí být úplně potopená, stačí aby byla zalitá a trochu vyčnívala. Budou se totiž dusit a ne vařit. Poté přidejte skořici a hřebíček nebo chcete-li je vyměňte za vanilku, dodejte 2 lžíce medu nebo sirupu a duste do měkka. To může být podle typu jablek 10-20 minut. Ořechy nasypte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte 3 lžícemi javorového sirupu a máslem nebo kokosovým olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C.Pečte přibližně 12 minut. Ještě teplá jablíčka servírujte s jogurtem nebo šlehačkou, posypaná zkaramelizovanými ořechy a můžete je ozdobit citrónovou verbenou nebo tymiánem.