Legendární Sachertorte

Proč jsem se pustila do pečení tak náročného dortu jako je ten Sachrův jsem si musela (částečně i zpětně) zdůvodnit hned několikrát. Takže za 1. je to nejvíc vintage receptura, tak ji přeci musím na blogu, 2. instakamarádka Zita si nedávno stěžovala na zmařený čokoládový dort, tak je potřeba dodat ozkoušenou recepturu, 3. Jakub mě překvapil, že si v cukrárně objednal sachr, takže by to mohlo být dobré překvapení k nějaké rodinné slávě, 4. chystali jsme se do Vídně, takže by bylo možné srovnat svůj výsledek s originálem. 5. sama miluji všechno čokoládové. Prosím vás, nedivte se, že vypisuji tolik důvodů, a raději si také nějaké nachystejte, pokud se do sachrového šílenství chcete pustit. Než jsem ho začala péct, přečetla jsem si několik receptů, kde u jednoho z nich nějaká paní psala, že ho dělala celý den. Já si říkala, že to není možné…a ouha, strávila jsem s ním přes 5 hodin. Musím říct, že jsem ke konci trochu i nadávala, ale pak mi ho všichni chválil až do nebes, dokonce pak ve Vídni v Sachru svorně přísahali, že ten můj je lepší, tak se to vyrovnalo. Jestli jsem vás neodradila a budete ho péct, tak ale nedělejte dvojitý jako jsem to vymyslela já. Jsou tak krásné ty vysoké štíhlé dorty, že….ale práce je to skutečně víc. 

INGREDIENCE NA DORT:

250 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY 70%

270 G MÁSLA 

270 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA 

200 TŘTINOVÉHO CUKRU

10 VAJEC

2 LŽIČKY VANILKY 

230 POLOHRUBE ŠPALDOVÉ MOUKY 

HRUBÁ MOUKA NA VYSYPÁNÍ FORMY 

500 G MERUŇKOVÉ MARMELÁDY 

3 LŽÍCE RUMU DZAMA VANILLA 

INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU:

220 G KVALITNÍ ČOKOLÁDY 70%  

420 G TŘTINOVÉHO CUKRU

340 ML VODY

POSTUP:

Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte chladnout. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky do světlé hutné pěny. Poté přimíchejte zchladlou čokoládu, vanilku a mouku. Bílky se špetkou soli ušlehejte do tuha a pak k nim postupně přišlehávejte třtinový cukr. Hotový sníh opatrně přimíchejte do připravené směsi.  Troubu rozehřejte na 180°C.  Dvě menší dortové formy (o průměru 20 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rovnoměrně do nich rozlijte těsto a pečte přibližně 45 minut. Ke konci pečení proveďte test se špejlí, zda jsou korpusy už hotové. Pokud ano, vytáhněte je z trouby a nechte ideálně přes noc vychladnout ve formě. Korpusy by měly trochu splasknou. Pokud vám zůstane nerovný vršek, jednoduše ho odkrojte.

Dorty vyklopte na mřížku a rozkrájejte tenkým dlouhým nožem na tři patra. Marmeládu dejte i s rumem do kastrůlku a pár minut povařte. Pokud marmeláda obsahuje kousky ovoce, propasírujte ji přes sítko, abyste získali hutnou jemnou směs. Tou potom potřete všechny části rozkrájených korpusů, slepte je dohromady a namažte strany dortu. Mezitím, co bude marmeládová glazura zasychat, připravte si čokoládovou polevu. 

Vodu s krupicovým cukrem dejte do hrnce a vařte přibližně 5 minut, dokud nezhoustne. Čokoládu rozpusťte v horké lázni a přidejte ji do cukrového svaru. Míchejte, dokud není poleva hladká. Pak ještě dosti teplou polevu, ale ne příliš horkou, polévejte dort od středu k okrajům a nechte ji samovolně stékat. Pokud to nebude nutné, polevu neroztírejte a nechte ji ztuhnout v lednici.

Já dort ještě nazdobila čokoládovými hoblinkami, ale není to nutné. Před podáváním nechte sachr nějakou chvíli při pokojové teplotě a případně servírujte se šlehačkou.