Březový cukr neboli Xylitol je sladidlo, které se získává z březové kůry. Z chemického hlediska jde o takzvaný alkoholický cukr, který se běžně vyskytuje v přírodě, a to nejen v kůře stromů, ale také v ovoci a zelenině – například ve švestkách, malinách nebo kukuřici.
Lidské tělo si údajně xylitol v malých dávkách samo vyrábí. Březový cukr je naprosto přírodní sladidlo, které je pro lidské tělo mnohem přirozenější než konzumace umělých, průmyslově vyráběných sladidel. Jeho předností je stejná sladivost jako je u běžného rafinovaného cukru a nižší kalorická hodnota přibližně o čtyřicet procent.
S Xylotelem můžete pracovat ve studené i teplé kuchyni úplně stejně jako s cukrem rafinovaným. Oproti rafinovanému cukru však má mnoho pozitivních účinků na naše tělo, např. pomáhá odkyselení organismu, podporuje trávení, má protibakteriální účinky a zabezpečuje zdravé dásně, normalizuje hladinu glykemického indexu, takže je vhodný i pro diabetiky. Pokud byste ho však konzumovali příliš velké množství, může mít projímavé účinky. Jeho největší nevýhoda je vyšší pořizovací cena.