BABIČINA ŽEMLOVKA

Pro mě je jednou z echt vintage záležitostí klasická žemlovka nebo jak se také říká zemlbába.  Já dávám přednost odlehčené verzi bez tvarohu, protože tak ji znám od své babičky a musí mít navrchu pěkně křupavou kůrčičičku. Té se nejlépe podaří docílit v remosce, alespoň tak to babička říkávala a já to zatím ani nezkoušela jinak. Ale věřím, že se povede dobře udělat i v klasické troubě. Jak už asi cítíte, žemlovka je pro mě velký kus nostalgie. Když jsem byla malá, měla jsme při její přípravě veledůležitou roli, a to každou žemli pokapat rozpuštěným máslem. Tuhle funkci jsem předala s řádným proškolením svým holkám a zajímavé je, že i bez dalšího zaučování ujídají jablečnou náplň stejně jako jsem to dělávala já. 

INGREDIENCE:

6 STARŠÍCH HOUSEK 

6 STŘEDNÍCH JABLEK

2 ŽLOUTKY

70-100 G MÁSLA 

400 ML MLÉKA

3 LŽIČKY SKOŘICE

HRST ROZINEK 

HRST VLAŠKÝCH OŘECHŮ

ZAKYSANÁ SMETANA NA OZDOBENÍ

TŘTINOVÝ MOUČKOVÝ CUKR

INGREDIENCE:

Remosku nebo zapékací mísu vymažete máslem. Housky rozkrájejte na půlcentimetrové plátky a v malém kastrůlku nechte pozvolna rozpouštět máslo. Mléko lehce ohřejte, aby se lépe vsakovalo do housek, a rozkvedlejte v něm žloutky. Jablka oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky. Jablka v míse smíchejte se skořicí, nasekanými ořechy a rozinkami. Já nechávám noc před tím máčet rozinky v mém oblíbeném rumu Dzama Vanilla, které jsou potom ještě o něco lepší. Pokud máte rádi žemlovku více sladkou, můžete ještě k jablkům přidat cukr. My sypeme cukr jen tak zlehka až na hotovou žemlovku.

Každou žemli nejprve namočte v mléce se žloutky a pak umístěte na dno remosky. Poté žemle pokapejte rozpuštěným máslem a navrstvěte jablečnou náplň. Takto skládejte vrstvu za vrstvou a pak dejte péct přibližně na 30 minut, dokud není povrch zlatavý.

Nám nejvíce chutná se zakysanou smetanou, ale skvělá bude i samotná.