MAKADAMOVÁ ZMRZLINA S RUMEM HAMPDEN

Makadamovou zmrzlinu jsme ochutnala poprvé v Janově u našeho přítele Luky Gargana, který je zároveň i business partnerem mého muže. Samozřejmě byla moc moc dobrá, stejně tak jako mnoho jiných řemeslně vyráběných zmrzlin nebo gelat přímo od rodilých Italů, nicméně obrovský posun získala zakápnutím úžasným rumem Hampden. Jamajská destilérie Hampden Estate byla založena zhruba v roce 1753 a rumy se zde vyrábějí z místní pramenité vody, přírodní fermentací a nepřidávají se cukry ani jiné chemické přísady. Rum je krásně aromatický a polknutím každého doušku se na chvíli ocitnete v tropech, kde probíhalo i jeho staření. No prostě dokonalá vintage záležitost se vším všudy. Hampden rum si pořídíte lehce ve Warehouse#1, ale makadamovou zmrzlinu si budete muset vyrobit sami.

INGREDIENCE NA ZMRZLINU:

130 G KRUPICOVÉHO CUKRU

20 G KOKOSOVÉHO CUKRU

20 G SUŠENÉHO MLÉKA

380 ML POLOTUČNÉHO MLÉKA + 2 LŽÍCE NAVÍC

400 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ

50 G AGÁVE SIRUPU (nebo kukuřičného)

10 G KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU

200 G MAKADOMOVÝCH OŘECHŮ

ŠPETKA SOLI

½ LŽIČKY VANILKY

INGREDIENCE NA POSYPKU:

HRST MAKADAMOVÝCH OŘECHŮ

4 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU

4 LŽÍCE RUMU HAMPDEN 8 Y.O.

2 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA

ŠPETKA SOLI

ŠPETKA VANILKY

POSTUP ZMRZLINA:

Nejprve si vyrobte makadamovou pastu. Ořechy rozmělněte na velmi jemno ve vysokorychlostním blendru nebo v nádobě se sekáčkem pomocí tyčového mixéru. Makadamové ořechy obsahují hodně tuků, takže to jde velmi dobře.

V misce promíchejte cukry se sušeným mlékem a v hrnečku rozmíchejte 2 lžíce mléka a škrob na hladkou kašičku. Do hrnce nalijte smetanu, mléko, sirup, osolte a pomalu přiveďte těsně pod bod varu. Poté přidejte cukr se sušeným mlékem a za stálého míchání vařte 2 minuty. Následně přilejte škrobovou kašičku a vařte další 3-5 minut, dokud nezačne směs ode dna mírně houstnout. Odstavte směs a přes sítko přelijte do mísy. Přidejte makadamovou pastu a promíchejte do hladké kompaktní konzistence. Mísu vložte do studené vody s ledem a zchlaďte. Poté umístěte mísu do lednice a nechte zcela vychladit, nejlépe přes noc.

Vychladlou směs nalijte do zmrzlinovače a promíchejte. Směs pak přendejte do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku nastaveného na co nejnižší teplotu (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na původní hodnotu) a nechte zatuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, tak po 40 minutách zmrzlinu vytáhněte a promíchejte od krajů ke středu. Zmrzlina totiž začne tuhnout na krajích, zatímco střed bude zůstávat tekutý. Vraťte zpátky do mrazáku a opakujte proces po půlhodinách, dokud nebude zmrzlina krásně pevná a hladká. Celé tuhnutí trvá přibližně 4 hodiny.

POSTUP POSYPKA:

Troubu si rozehřejte na 180°C. Makadomové ořechy nasekejte na drobno a míse smíchejte s javorovým sirupem, rumem, rozpuštěným máslem, vanilkou a solí. Přemístěte na plech a pečte 12 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte zatvrdnout.