Někdy jsou ty náhody opravdu zajímavé. Jakub mi koupil nový kuchyňský robot a když jsem nechápavě nahlížela do druhé krabice, bylo mi řečeno: to je přeci zmrzlinovač. Aháááá. Sice jsem ho vyloženě nechtěla, ale dobře…někdy se do té zmrzliny třeba pustím. A tak jsem krabici odložila na dno skříně. Za dva měsíce ke mně doputovala kuchařka s tématem Zmrzliny vydaná Apetitem. To snad pán Bůh chce, abych tu zmrzlinu opravdu udělala.??? A taky že jo. Šla jsem po jistotě a jako první jsem vyzkoušela vanilkovou. Ta byla tááák dobrá, že se mi teď znovu sbíhají sliny. Já si ji dala s ostružinami, děti samotnou a Jakub se svým oblíbeným jamajským rumem Hampden. Můžete si ji také udělat. Já dodržela recept (rolujte a najdete ho za fotkami) a vyšla skvěle.
INGREDIENCE:
6 ŽLOUTKŮ
180 G KRUPICOVÉHO NEBO TŘTINOVÉHO CUKRU
1 VANILKOVÝ LUSK
560 ML PLNOTUČNÉHO MLÉKA
125 ML SMETANY 33%
POSTUP:
Žloutky s cukrem vyšlehejte v míse do pěny. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, dřeň vyškrábněte a obojí vložte do hrnce s mlékem a smetanou. Obsah hrnce zahřejte těsně pod bod varu. Vyjměte lusk a dejte ho stranou. Horké mléko se smetanou nalijte pomalým pramínkem za stálého míchání do mísy se žloutky a cukrem. Vzniklou směs vlijte zpátky do hrnce a začněte zvolna zahřívat, dokud nezačne houstnout. Poznáte to tak, že když přejedete prstem po stěrce, tak tam zůstane cestička. Hrnec odstavte, vraťte zpět vanilkový lusk a co nejrychleji zchlaďte umístěním hrnce do dřezu se studenou vodou a ledem. Když směs zchladne, hrnec zakryjte a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice, ale nejlépe přes noc. Pak odstraňte lusk, směs vlijte do zmrzlinovače a umístěte do mrazáku nastaveného na co nejnižší teplotu (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na původní hodnotu). Po 40 minutách zmrzlinu vytáhněte a promíchejte o krajů ke středu. Zmrzlina totiž začne tuhnout na krajích, zatímco střed bude zůstávat tekutý. Vraťte zpátky do mrazáku a opakujte proces po půlhodinách, dokud nebude zmrzlina krásně pevná a hladká. Celý proces tuhnutí trvá přibližně 4 hodiny.