VINAŘSTVÍ WEINGUT WIMMER-CZERNY

Rodinná farma Weingut Wimmer-Czerny se nachází ve východní části Rakouska v regionu Wagram, v údolí na severním břehu Dunaje, v obci Fels am Wagram. V této nejlepší vinařské oblasti vlastní 15 hektarů vinic, 12 hektarů polí, ovocné sady a zvířecí farmu, kde mají krávy, prasata Mangalica, husy a kuřata. Historie vinařství rodiny Wimmer sahá až do roku 1800 s dochovanou tiskovou recenzí “Roter Veltliner” z roku 1895. Vinný sklípek v Kellergasse Mitterweg je nejméně 200 let starý a používá se od roku 2000 jako skladovací a eventové prostory. Po dvou generacích rodiny Wimmer přichází první etiketa “Wimmer-Czerny” v barvě sprašové půdy, zdůrazňující prvek starého rodinného erbu – lva, symbolizujícího její sílu. Etiketa vznikla v šedesátých letech a důvodem byl sňatek Anneliese Wimmer s Johannem Czerny, jehož předci pocházeli z německy mluvící farmy mezi Znojmem a Brnem, kterou museli v roce 1945 opustit a poté začínali od nuly v Engabrunnu. V roce 1993 Anneliese a Johann předali panství synovi a Hans Czerny mladší provedl reformu vinic a zvýšil jejich objem na 15 hektarů. Vyselektoval odrůdy, zhodnotil půdu a začal s jemným prořezáváním, aby měl méně hroznů, ale zato lepší a zralejší. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 220 až 370 metrů, 65% zaujímá Grüner Veltliner, 10% Riesling,10% velmi vzácný Wagramerský tradiční Roter Veltliner (nejstarší tisíciletá odrůda) a Zweigelt a zbytek je rozdělen mezi Weissburgunder, Traminer a Pinot Noir. V roce 2000 došlo k jejich oficiálnímu vstupu do ekologického zemědělství a od roku 2006 jsou uznávanou biodynamickou farmou s certifikátem Demeter. Tato zemědělská metoda založená na učení Rudolfa Steinera vychází především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality: vlastní kompost, rozmanitá vegetace, rostlinné čaje a biodynamické přípravky, to vše zajišťuje úrodnost půdy spolu se třemi nejdůležitějšími živočichy biodynamické farmy: včelou, krávou a žížalou. Půda bohatá na život rozpouští minerály, jež přináší vínu různorodost. Umělé zavlažování není nutné díky velmi propustné, úrodné sprašové půdě, kde se srážky z velké části vsakují do hloubky a stejně snadno se díky kapilární vzlínavosti voda vrací k povrchu a vyživuje rostliny. Hans Czerny pracuje s dlouhou fermentací pomocí vlastních kvasinek a přirozenou sedimentací místo filtrace, což považuje za velmi důležité. Cílem jeho snažení je totiž vyvážené autentické víno vlastní chuti i charakteru. Jeho vína jsou od roku 1990 konzistentně hodnoceny v ochutnávkách a řazeny v průvodcích vín mezi nejlepší. V roce 2017 je francouzský časopis Gault-Millau l’expert gurmet opět ocenil třemi hrozny a mezinárodní vinařský festival Vinaria třemi korunami.